Пулмолог съветва: Парите носят вируса, правете гаргара със сода за хляб

Личности
09:14 - 12 Март 2020
94177
Пулмолог съветва: Парите носят вируса, правете гаргара със сода за хляб

„Паниката и страхът потискат имунните клетки. Трябва да бъдем спокойни, но дисциплинирани. Китай е прекрасен пример за това. За 2 месеца те успяха да потушат коронавируса”. Това заяви пред Нова телевизия пулмологът София Ангелова.

Тя поясни, че е много важно, ако имаме симптоми и не се чувстваме добре, да не ходим на лекар, а да се свържем с него по телефона. „Нашите кабинети се превръщат в инкубатор на вируси. Ако започнем да ги затваряме за карантина, нали си представяте какво ще стане? Трябва да пазим лекарите”, каза още Ангелова.

По думите й хората, които не са били в епидемични райони, но имат симптоми на грип, веднага трябва да информират личния си лекар. „Да започнат да пият антивирусен медикамент, за да избегнат усложненията от грип Б”, поясни София Ангелова.

Лекарката апелира възрастните хора да ограничат контактите, тъй като те са най-застрашени.

„Вирусът живее до 6 часа върху повърхности. Докосваме лицето си около 90 пъти в деня. Можем може да попадне през лигавицата на очите, носа и устата. Трябва да има и хигиена на устната кухина. Хубаво е да си направим гаргара със сода за хляб и вода, когато се приберем”, каза още пулмолог Ангелова. Тя допълни, че маските трябва да се носят от болните хора.

На въпроса могат ли парите да пренасят вируса, лекарката заяви, че това е абсолютно възможно. „Ако някой е болен и е кихнал, вирусът попада върху парите. После докосваме банкнотата и си пипаме лицето. Съответно се заразяваме. Същото е и с дрехите. Трябва да ги проветряваме”, заключи лекарката.