Пулмологът д-р Симидчиев иска нови мерки в училищата

Школата били виновни за резкия скок на заболелите

Топ
11:42 - 17 Октомври 2020
3809
Пулмологът д-р Симидчиев иска нови мерки в училищата

Ръстът на заболелите от коронавирус у нас се дължи в голяма степен заради образователната система, каза в "Тази събота" по Би Ти Ви пулмологът д-р Александър Симидчиев. "Децата не боледуват толкова много, но има разпространение. Училището е едно място, през което инфекцията може да се разпространи във всички останали социални слоеве и това се случва", каза Симидчиев.

По думите му по симптоми е много трудно да се различи грип от коронавирус.

"Характерното за коронавирусната инфекция е загубата на обоняние и вкус. За стандартния грип по-характерното е болката в мускулите. Това са доста несигурни симптоми. Единственото сигурно нещо е лабораторното изследване", обясни пулмологът.

"В момента по-вероятно е да сме заразени с коронавирусна инфекция. Ако имаме симптоми, е по-вероятно да бъдат свързани с нещо, което е често в момента. В момента все още нямаме ръст на грипа и настинките. Поради тази причина оплаквания, които са свързани с обичайните настинки, би следвало да се предполага, че е по-вероятно да е коронавирус", обясни Александър Симидчиев.

Най-характерното за това заболяване е, че протича на вълни и обикновено много по-продължително време, допълни той.

По думите му трябва да се прави разлика между противоепидемичните мерки, каквато е карантината, и болестта като такава.

Според пулмолога трябва да се въведат допълнителни мерки, които да се спазват, или да се наложи спазването на тези мерки, които вече съществуват.

„Този процес, ако бъде оставен без някакъв контролен механизъм, той ще расте и ще довежда до това, че здравната система ще започне да получава все повече и повече пациенти. Голяма част от тях ще трябва да влязат в интензивни отделения“, на мнение е Симидчиев.

Той е на мнение, че трябва да има добра разяснителна кампания за това защо трябва да се носят маски и какво означава физическо дистанциране.

„Тези две мерки са достатъчно ефективни, за да намалят до 30% ръста на новозаразените“, допълни той.