Пуломологът д-р Симидчиев: Трябва регистър на терапиите за COVID-19

Плазмата имала голям ефект, но само ако нямало органни увреди, предупреди медикът

Здраве
19:44 - 22 Ноември 2020
1917
Пуломологът д-р Симидчиев: Трябва регистър на терапиите за COVID-19

"Трябва да има регистър. Всеки човек, който е лекуван с плазма, да бъде регистриран. След това да се направи анализ каква е степента на полезност на това лечение. Към момента няма достатъчно информация." Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на Канал 3. 
 
"Плазмата има голям ефект, когато още не са настъпили органни увреди. В момента всеки се хваща като за сламка за различни терапии и и лечения, но тябва да има научни доказателства." 
 
Той обясни, че хората умират, защото вирусът атакува белия дроб и е изключително трудно е да се управлява прцесът, а прилагането на медикамент трябва да е доказано от науката. 
 
Симидчиев подчерта, че протоколи има, но всеки пациент е индивидуален. Всеки трагичен случай поражда негативизъм към лекарите. Пулмологът допълни, че вината за сегашната ситуация е в неспазването на мерките. "Ако се спазваха мерките, нямаше да има отделения, в които леглата са свършили. Претоварването на системата е факт." 
 
Александър Симидчиев подчерта, че малко хора са очаквали това, което се случи.  С най-прост оксиметър може да се предвиди индивидуално неблагоприятно развитие на болестта.