Пушката на Капитан Петко войвода "стреля" в Хасково

Единственото запазено оръжие на легендарния войвода ще бъде изложено в Регионалния исторически музей

Общество
14:53 - 29 Ноември 2019
3839
Пушката на Капитан Петко войвода "стреля" в Хасково

Единствената запазена пушка на легендарния български войвода и революционер Капитан Петко войвода /1844-1900/ ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Хасково, съобщиха от институцията. Жителите и гостите на града ще могат да видят оръжието от 5 декември до края на месеца. То е част от временна експозиция, посветена на 175-годишнината от рождението на закрилника на Родопите и Тракия.

Пушката, марка "Уинчестър", модел 1866 год., е част от оръжейната колекция на Регионалния исторически музей "Стою Шишков" - Смолян. Тя е била предадена там през 1952 година от уста Петко Христов. Майсторът я съхранява в дома си почти три десетилетия, припомнят от музея.

За пушката се носят много легенди. Според едната, тя била подарък на Капитан Петко от Джузепе Гарибалди, а според друга, той получил скъпоценното оръжие от ръцете на руския император Александър II. Експозицията се открива ден преди навършването на 175 години от рождението на националния герой.

Наред с пушката ще бъдат показани и пана с паметници на закрилника на Родопите и Тракия, издигнати у нас и в чужбина. Инициативата се осъществява от пловдивското сдружение "Капитан Петко-Гарибалдиец". Таблата са 25 и са на три езика - български, английски и италиански. Представители на сдружението, както и на смолянския музей, ще присъстват на откриването на временната експозиция.

На нея ще бъде и представен и фотоалбума "Закрилникът на Тракия", посветен на живота и делото на Петко Киряков. Автор на книжката е д-р Красимира Узунова от отдел "Нова история на България" в РИМ-Хасково.