Пускането на "Северен поток 2" може да се просрочи до май

В самата Германия не би трябвало да има проблем с одобрението на газопровода

Русия
15:31 - 03 Ноември 2021
987
Пускането на "Северен поток 2" може да се просрочи до май

Русия може да се нуждае от още няколко месеца, за да пусне "Северен поток 2", пише "Блумбърг".

Както уточняват американската медия, германската федерална мрежова агенция, след като получи документите за газопровода, трябва да вземе предварително решение за сертификацията в рамките на четири месеца, тоест до 8 януари, след което то ще бъде проучвано от Европейската комисия в течение на два месеца: в частност става дума за проверка на съответствието на проекта на европейските енергийни регламенти.

Въпреки че решението няма да бъде задължително, пускането в експлоатация на "Северен поток 2" може да бъде отложено до 8 май, тъй като Европейската комисия има право да удължи разглеждането с още два месеца.

По информация на "Блумбърг" в самата Германия не би трябвало да има проблем с одобрението на газопровода: правителството на Ангела Меркел винаги е подкрепяло проекта, въпреки критиките от страна на САЩ, Украйна и някои страни от ЕС.

Предполага се, че няма да има промяна с евентуалния ѝ наследник, кандидата за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц: неговата партия също се застъпи за строителството на газопровода.

"Северен поток 2" се простира от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия и се състои от две тръби с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно. Строителството приключи на 10 септември.

В ход е процесът на сертифициране на Nord Stream 2 AG като независим оператор. То ще се проведе на два етапа: първо германският регулатор ще разработи проект на решение, след което Европейската комисия ще го оцени. Целият процес може да отнеме няколко месеца. Берлин вече е получил пълен пакет от необходими документи от Москва.