Пускат двуетажни влакове по направлението Русе - София

Подписан е договор за доставка на 7 такива

Новини
13:11 - 11 Април 2024
4687
Пускат двуетажни влакове по направлението Русе - София

Двуетажни влакове ще се движат по българската железопътна мрежа. Министърът на транспорта и съобщенията подписа решение миналата седмица за доставка на 7 двуетажни влака, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Фирмата, избрана за производството на подвижния състав, е полската “Stadler Polska Sp. z.о.о.”, съобщават от транспортното министерство.

Stadler Polska произвежда влакове за полския пазар и за износ: до края на октомври 2017 г. в завода в Седлце са произведени 375 превозни средства, от които 54 за полски превозвачи и 321 за железопътни оператори в, наред с други Германия, Естония, Италия, Унгария, Нидерландия и Беларус.

През септември 2016 г. Stadler Polska Sp. z о.о. и Solaris Bus & Coach S.А. обявиха установяването на сътрудничество в областта на доставката на градски релсови превозни средства и трамваи.

Предложената цена е 300 513 279,50 лв. Срокът за доставка на подвижния състав е 26 месеца.

Двуетажните влакове са проектирани да развиват скорост от 160 км/ч. Очаква се да обслужват направленията София – Варна, София – Бургас, както и София – Русе.

В средата на този месец (април 2024 г.) се очаква да пристигнат и първите 19 от общо 76 модернизирани вагона, които БДЖ закупи от Deutsche Bahn.

С тях БДЖ ще модернизира над 20% от подвижния си състав и ще обслужва най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.