Пускат срещу 5 бона бившия шеф на столичния КАТ

Тенчо Тенев е избирал за доставчици на стоки свои близки и познати

У нас
13:19 - 14 Май 2021
1295
Пускат срещу 5 бона бившия шеф на столичния КАТ

Началникът на охранителна полиция в Асеновград Тенчо Тенев, който беше и шеф на столичния КАТ, излиза от ареста срещу парична гаранция от 5000 лева.

Тенев беше арестуван зрелищно в сградата на районното управление в Асеновград в понеделник. На следващия ден бе привлечен като обвиняем за това, че от февруари до 28 април т.г. в Асеновград е превишил властта си и без да има право, е избрал изпълнители за сключване на договори за дарения в полза на РУ-Асеновград на стойност 10 500 лева.

Тенев е привлечен към наказателна отговорност и държане на 554 боеприпаса в село Крум, Хасковско, без разрешително.

Другото обвинение е, че е превишил правата си, като е избрал 2 фирми да оборудват сградата на асеновградската полиция с видеокамери, да доставят авточасти и консумативи, както и да извършват ремонти на служебни автомобили.

Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като Тенев подписвал част от тях от името на същата институция.

Полицейският шеф е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, не по установения ред, като не е бил упълномощен за това от съответните длъжностни лица в МВР, не е съгласувал сделките, а цените са били надвишени от доставчиците по негови указания.

Разследването се извършва от екип от шестима следователи към окръжната прокуратура в Пловдив.

Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което Тенев е обвинен, е затвор от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За незаконно държане на оръжие и боеприпаси наказанието е лишаване от свобода от две до осем години, съобщава 24 plovdiv.