Пуснаха австриеца, предал Христо Грозев на руснаците

Разследван от години за шпионаж в полза на Кремъл, Егисто От не напуска изцяло структурите на службите при първите твърдения за връзките му през 2017 г.

Русия
17:11 - 27 Юни 2024
3023
Пуснаха австриеца, предал Христо Грозев на руснаците

Върховният окръжен съд на Виена освободи от ареста бившия служител на Федералната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма, който според разследвания е предал адреса на българския журналист Христо Грозев на Русия.

Това съобщават австрийски медии. Съдът е уважил искането на защитата на Егисто От - заподозрян в сътрудничество с руските служби - и е заключил, че няма основание той да бъде в ареста. Става дума за човек, който според австрийския седмичник "Фалтер" - цитирал документ с разпореждане за арестуването му - е заподозрян, че е получил под фалшив претекст адреса на Грозев във Виена.

Грозев, напуснал страната от съображения за сигурност, е известен с разследванията си на дейности на руското разузнаване като отравянето през 2022 г. на опозиционния политик Алексей Навални, който почина в затвора тази година.

Според Съда От вече е бил задържан през 2021 г. и след това освободен, без да нови престъпления. Това не прекратява разследването срещу От, задържан повторно в края на март 2024 г.

От се свързва от разследващите и със събирането на информация в полза на Ян Марсалек - бившия главен оперативен директор на финансовия стартъп "Уайъркард" (Wirecard), заподозрян в участие в операции на руското разузнаване. За Марсалек пък има подозрения, че ръководел група българи, обвинени в шпионаж в Лондон, че им давал задачи.

Освен че предал домашния адрес на Грозев на Русия, за От се твърди, че помагал да се наблюдават хора, представляващи интерес за руските власти (от дисиденти до агенти на собствените служби).

Разследван от години за шпионаж в полза на Русия, От не напуска изцяло структурите на службите при първите твърдения за връзките му през 2017 г. След това, макар да не се връща в контраразузнаването, независимо че отстраняването му се отменя от Федералния административен съд през 2018 г., продължава да работи няколко години за академията за сигурност на вътрешното министерство.