Пуснаха безплатен интернет в три пловдивски парка

В "Кочо Честименски", "19 век" и Дондуковата градина ще се радват на високоскоростна връзка

Новини
13:37 - 08 Август 2019
2461
Пуснаха безплатен интернет в три пловдивски парка

Район "Централен" в Пловдив осигури високоскоростен и безплатен интернет за граждани в три от парковете си - "Кочо Честименски", "19 век" и Дондуковата градина, обяви кметът на района Георги Стаменов.

Средствата, в размер на 15 000 евро са осигурени по програмата към Европейската комисия, наречена "WiFi4EU". Кметът добави, че рутерите са достатъчно силни, което ще позволи и живущите в близост до градинките да се възползват от безплатната услуга.

Изградената зона е част от инициативата на ЕС под специалната егида на българския комисар Мария Габриел, добави Никола Гечев, представител на фирмата изпълнител.

По предварителни данни до момента по програмата са кандидатствали около 10 000 общини от ЕС, 235 от които са български и всички докладват на един централен сървър, който е под контрола на Европейската комисия, уточни той. Това, по думите му, осигурява на всеки български гражданин, направил веднъж достъп до безплатния интернет, да го ползва автоматично във всяка една държава на ЕС, където има такава зона.