Пуснаха евтини билети за спектаклите на Пловдивска опера на Античния театър

Оперната прима Аида Гарифулина открива Opera Open 2024, а фестивалът ще бъде закрит с гала на учениците на Райна Кабаиванска

Култура
17:25 - 11 Март 2024
2638
Пуснаха евтини билети за спектаклите на Пловдивска опера на Античния театър

Фестивалът Opera Open на Античния театър в Пловдив ще бъде открит с Гала на световно признатата оперна дива Аида Гарифулина. Началото на 11-ото издание на фестивала, който отбелязва 70-годишнината от създаването на Опера Пловдив, ще бъде дадено на 26 юни. Това съобщиха на пресконференция в Община Пловдив доц. Нина Найденова, маестро Диан Чобанов, новият директор на Държавна опера - Пловдив и маестро Лучано Ди Мартино, артистичен директор.

Билетите за Opera Open вече са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Само до 7-ми април най-ревностните почитатели могат да се възползват от ранна промоция - отстъпка от 50 % за билетите от ценови категории  за цените от 50, 60, 70, 80 лв. в централните сектори с промоционален код EARLY онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

„Операта е тук!“ е слоганът, който обединява честванията за 70-годишнината на Опера Пловдив и фестивала през 2024 година. "Операта е тук – в своя град, в страната си, в сърцата на гражданите. Тя е начин на живот, мислене и общуване чрез култура", посочи дългогодишният директор на Пловдивската опера Нина Найденова.

По случай годишнината операта и община Пловдив подаряват на пловдивчани и гости на града галаконцерт с участието на концертмайстора на "Ковънт гардън" Васко Василев. За първи път оперната музика ще звучи на открито - на площад "Централен" в Пловдив на 16 юни.

Фестивалът е със силно международно съдържание и жанрово разнообразие. Основен акцент в програмата на Opera Open 2024, който ще е сред водещите музикални събития за България през годината според организаторите, е тържественото откриване със сопраното Аида Гарифулина. Тя е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света, включително Кралската опера (Лондон), Ла Скала (Милано), Метрополитън опера (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал.

Световната й кариера започва със спечелването на конкурса „Опералия" на Пласидо Доминго, а талантът й я събират както с оперни звезди като Андреа Бочели, Анна Нетребко, Хуан Диего Флорез, така и със звезди на поп сцената и киното като Роби Уилямс и Мерил Стрийп в наградения с „Оскар" филм „Флорънс“.

Тазгодишното издание на фестивала включва две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта „Кармен“ от Бизе и балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

„Кармен“ се завръща на древната открита сцена с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер. В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел Мирослав с участия в престижните оперни фестивали във Флоренция и Глиндеборн, Англия.

Балетната трупа с оркестъра на Опера Пловдив подготвят премиера на „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев на 12 юли и 4 септември. Спектaкълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор, Словения.

Опера Пловдив ще отбележи 100 години от смъртта на Пучини с „Турандот“ с участието на тенора Хачатур Бадалян, посочи артистичният директор Лучано Ди Мартино. Партнират му солистите на Опера Пловдив Таня Иванова и Евгения Ралчева.

След петгодишно отсъствие на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия на Античния театър – „Аида“, се завръща с надградена сценографска атмосфера от видео артиста Петко Танчев и хореография от Мариана Крънчева на 20 юли и 30 август.

Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла VIVA VERDI с избрани сцени от най-известните опери на италианския композитор на 3 юли.

През август програмата на Opera Open  е насочена към почитателите на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията в програмата са „Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър на 21 август и спектакълът VIVA L’OPERETTA, VIVA L’OPERA с гост-солисти от европейски оперетни театри на 24 август.

В годината на Райна Кабаиванска фестивалът завършва с Гала в нейна чест на 15 септември с участието на звездите на нейните международни майсторски класове, които вече градят успешна кариера.

От 2019 г. насам имаме надграждане на събитията, които се случват в Пловдив  и за мен е огромна чест да приветствам екипа на Държавна опера - Пловдив, за това че и с програмата си за Opera Open прави така, че Пловдив да е още по-посещаван, посочи кметът Костадин Димитров. По думите му фестивалът е и пример за устойчивост на проекта Европейска столица на културата, а Пловдив се превръща в конкурентен град на другите европейски столици, в които кипи оперен живот.

"И ние сме изключително щастливи, че държавните културни институти, с които Пловдив толкова много се гордее, са надминали отдавна националното ниво и бележат все нови и нови висоти. Операта е огромен двигател за развитието на събитийния туризъм в Пловдив, а оттам и на културно-историческия туризъм“, каза по време на пресконференцията заместник-кметът Пламен Панов. 

ПРОГРАМА OPERA OPEN 2024

25.06 OPERA OPEN 2024: AIDA GARIFULLINA GALA – откриване, 21 ч.

29.06 OPERA OPEN 2024: ТУРАНДОТ - Пучини  - 21 ч.

03.07 OPERA OPEN 2024: VIVA VERDI - 21 ч.

06.07  OPERA OPEN 2024: КАРМЕН - Бизе - 21 ч.

12.07  OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев -21 ч.

16.07  OPERA OPEN 2024 – ВКУСЪТ НА ВРЕМЕТО: 80 години Кирил Маричков - 21 ч.

20.07  OPERA OPEN 2024 АИДА – Верди - 21 ч.

21.08  OPERA OPEN 2024 JESUS CHRIST SUPERSTAR - 21 ч.

24.08  OPERA OPEN 2024 VIVA L'OPERETTA, VIVA L’OPERA - 20:30 ч.

27.08  OPERA OPEN 2024 СЕМЕЙСТВО АДАМС - 21 ч.

30.08  OPERA OPEN 2024 АИДА - Верди - 20:30 ч.

04.09 OPERA OPEN 2024 РОМЕО И ЖУЛИЕТА - Прокофиев - 20 ч.

15.09 ГАЛА В ЧЕСТ НА РАЙНА КАБАИВАНСКА - 20 ч.