Пуснаха марка с Кристо

Опаковането на Пон Ньоф в Париж е фон за образа на големия артист

Култура
12:38 - 18 Ноември 2020
1929
Пуснаха марка с Кристо

Световноизвестния български скулптор и художник Христо Явашев - Кристо си отиде от този свят на 31 май тази година, малко преди да навърши 85 години. Днес ликът му може да бъде видян на пощенска марка, посветена на него.

"Това е първата пощенска марка за Христо Явашев, известен като Кристо, и е първата марка с моя дизайн и илюстрация върху нея. Казвайки това на глас и пишейки го, е сюреалистично, защото е отвъд мечтите ми. Тираж от 5100. Тази пощенска марка в блок и специалният пощенски печат отбелязват 85-годишнината от рождението на Кристо", пише в социалната мрежа фейсбук авторката на дизайна и илюстрацията - Михаела Караджова, известна с артистичния псевдоним Stalker since 1993.  

"Отне ми седмици, за да имам смелостта да започна неговото портретуване. Когато нещо е толкова голямо и се възхищаваш на човека, когото ще портретуваш, изпитваш нуждата да покажеш уважение към неговата личност и изкуство и да не прецакаш нещата. След почти обсесивно дълги проучвания, четене на книги, статии и разглеждане на албуми за Кристо, стигнах до идеята той сам да се опакова в пощенския блок с неговото изкуство", пише още илюстраторката.

Тя обяснява как се е вдъхновила за дизайна на марката:

"Кристо е гражданин на света, но вярвам, че Париж е свещено място за него. Париж е мястото, където той среща Жан-Клод през 1958 г. и годината, в която те се влюбват.  По думите му: "След като избягах от България през Прага, мечтата ми беше да отида в Париж, където се случваше всичко".

Ето защо избрах опаковането на Пон Ньоф в Париж като фон, защото исках да включа и Жан-Клод, но не с неин портрет, а с усещането за нея. Те двамата бяха и са неразделни". 

"Най-големи благодарности на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на Пламен Стоянов и Ваня Митова за поканата. На Стоян Дечев и Пламен Вълчев - моите завинаги любими преподаватели и съветници, чиито думи и съвети аз винаги помня", завършва емоционалния си пост Михаела Караджова.