Пуснаха тайно от затвора топнаркобоса Илиян Варсанов

Според съда, той се е поправил и вече е нов човек, дори направил коледна украса

Новини
22:04 - 05 Септември 2024
3105
Пуснаха тайно от затвора топнаркобоса Илиян Варсанов

Един от най-известните наркобосове у нас - Илиян Варсанов, е пуснат тихомълком на свобода. Един от малкото оцелели кримигерои от мутренските времена прекарва последните 4 години зад решетките, но работи на гробищата и заради това го пускат почти година предсрочно. Решението пандизчията да излезе 10 месеца по-рано е потвърдено на две инстанции от градските магистрати на София и апелативните им колеги, съобщава в. "България Днес".

Илиян Варсанов при едно от задържанията си

Интересна работа захваща Варсанов, за да си съкрати престоя зад решетките. Първо е назначен за работник в кухнята, помага и на фирма за доставка на хранителни стоки. След това става общ работник на гробището "Малашевци" и към "Гробищни паркове" София. Наеман е и в село Свидня и в Своге.

Изобилстват доказателствата за съвестно и грижливо изпълнение на възложените му трудови задачи и за усърдно осъществяване на трудовите му задължения, отбелязва съдия Петя Крънчева в мотивите си да го пусне почти по-рано на свобода.

От гробищния парк дори пишат положителна трудова характеристика за наркобоса, а фирма му предлага да го назначи на работа като консултант. Отвъд труда зад решетките Варсанов има висше образование по специалността "Педагогика на лица с интелектуална недостатъчност" в СУ "Св. Климент Охридски".

Той има желание да изгради отново един живот, съобразен с нормите на обществото, подчертава адвокатът му.

За пускането на пандизчията се застъпват и от затворническата администрация. Според тях босът се поправил и превъзпитал, от миналата година е на лек режим, работил е на външни обекти, участвал е в културно-масови мероприятия, включително и тези по великденските и новогодишните празници. Дори е поставял коледна украса в помещението на четвърта група.

Освен това е избран за председател на груповия съвет - помагал е за избягването на различни конфликтни ситуации, за решаването на проблеми и е развивал културно-масовата дейност в затворническото общежитие. Награждаван е над 10 пъти, включително с домашен отпуск.

Според прокуратурата обаче процесът по поправяне на осъдения не е завършен и при него няма изключителна положителна промяна. Изтъква се, че Варсанов е осъждан многократно - поне 5 пъти, като повечето от престъпленията са за разпространение на наркотици.

Съдът не споделя това мнение и дори му се изумява. За магистратите има предостатъчно доказателства, че наркобосът е станал нов човек. При него рискът от рецидив е намален от 59 на 38 точки. Не са регистрирани никакви нарушения и наказания, винаги се е връщал навреме от отпуск.

Илиян Варсанов се променил напълно зад решетките, дори направил коледна украса 

"От октомври 2020 г. съм в затвора, разбира се, излежавам две присъди една след друга, но в системата на изпълнение на наказанието те се приемат като една. Влезнал съм на строг режим, през цялото време съм се мъчил по някакъв начин да подобрявам поведението си и за 4 години близо без 3 месеца достигнах до лек режим, което аз не съм специалист, но доколкото знам, повече няма какво да изпълнявам по тази присъда", посочва Илиян Варсанов в молбата си пред Темида.

Реално той виси 2 г. и 5 месеца на топло, а близо 6 месеца съкращава с труд. Остават му да излежи 10 месеца, но успява да убеди съдиите да го пуснат. Те отчитат последователното и устойчивото му позитивно поведение.

Илиян Варсанов е осъждан 6 пъти. Последните му три присъди са за наркотици. През 2020 г. му дават 2 г. затвор и 5 бона глоба. През лятото на 2021 г. получава 3 г. и 3 месеца затвор и 10 бона глоба, а през ноември - 2 г. и половина и 6 хил. лв. глоба.

Варсанов иска обединяване на присъдите си и така магистратите му определят да лежи 3 г. и 3 месеца и да плати 10 бона глоба. Заради опасността към общественото здраве и предишните осъждания Темида завишава наказанието му с 6 месеца и така общо става 3 г. и 9 месеца.

Последният му арест е през 2018 г., когато босът е арестуван заедно с приятелката си. Криминалисти ги закопчават, след като дилър пропява, че зарежда стока от Варсанов и продава в столичните квартали "Красна поляна", "Илинден", "Възраждане" и "Света Троица". При тараша в апартамента униформените се натъкват на голямо количество дрога - около 3 кг. В отделните стаи са намерени близо 1,5 кг амфети, отделно коноп, кокаин, хероин, както и 15 бона кеш.

Ченгетата откриват 10 газови пистолета с изтрити номера, както и автомат "Калашников". Към момента на задържането Варсанов е с условна присъда за наркотици. Затова я привеждат и нея в изпълнение.

Илиян Варсанов разполага с дебело кримипортфолио. Открай време движи из ъндърграунда. Разследван е за участие в престъпна група за наркотици, изнудвания и побои. Оцелява след стрелба с "Калашников" през 2002 г. В различни периоди в миналото е бил първо авер, а после враг с разстреляния през 2005 г. Антон Милтенов-Клюна и с Димитър Вучев-Демби.