Пустош на Слънчака

Новини
20:28 - 05 Август 2020
6501
Пустош на Слънчака

Най-големият български курорт Слънчев бряг, който остана без чартърни полети и европейски туристи, се пита какво ще е бъдещето на масовия туризъм - модел на развитие, съсипан от коронавирусната пандемия, пише в анализ на Агенция Франс прес. В разгара на сезона поне половината от хотелите в най-големия български черноморски курорт останаха затворени.

Ограниченията за пътуване попречиха на летовниците от северните страни, особено британците, които искат да се възползват от слънчевите лъчи на ниска цена.

"Слънчев бряг е създаден за почивки на пълен пансион, организирани от туристическите агенции", коментира председателят на Съюза на собствениците на хотели в курорта Пламен Копчев, цитиран от АФП.

За да бъдат изцяло заети хотелите, които се извисяват над 5,5-километровия залив с фин пясък, са необходими поне 100 полета на ден, твърди петдесетгодишният специалист. Миналия месец са кацнали едва 400 самолета. Броят на заразените с Ковид-19 в България продължава да нараства след разхлабването на карантинните мерки, което според епидемиолозите е станало твърде бързо, отбелязва още АФП.

Миналата седмица бяха регистрирани между 120 и 290 нови случая на Ковид-19 на ден и няколко европейски страни препоръчаха да не се пътува до България. Според 35-годишната учителка от Чехия Ленка Свободова хотелът, в който е настанена, е запълнен на едва 15 процента. Барът е отворен и това ни устройва, казва тя, придружена от двама приятели. Амбулантните търговци на надуваеми пояси във формата на фламинго, аниматорите, инструкторите: сезонните работници, които са пристигнали в курорта, стоят бездейни. Стотиците подредени шезлонги и тръстикови чадъри не се използват. Оборотът ни спрямо миналата година спадна с 90 процента, оплаква се Неделин Янков, управител на бар на плажа в този курорт, наричан славянската Ибиса, където младите хора обикновено идват да се забавляват на невероятни цени.

Европейските туристи изоставиха Слънчев бряг, а българите са малко, констатира с горчивина той. Никой не би могъл да си представи толкова трагичен срив, който няма прецедент, допълва той. България е най-бедната страна в ЕС. Туристическият сектор осигурява 12 процента от брутния вътрешен продукт на страната като за миналата година България е посетена от 9,3 милиона туристи, припомня АФП.

За да бъде спасен летният сезон, българското правителство субсидира туроператорите, предлагащи чартърни полети, и отвори врати за туристи от съседни страни, които не са членки на Европейския съюз, а също и за израелци и кувейтци, които представят отрицателен тест за COVID-19.

Тези усилия обаче не доведоха до желания резултат, пише в материала си агенцията. Българите бяха приканени да прекарат летните си отпуски на родното Черноморие. Те обаче предпочетоха да отидат в съседна Гърция, въпреки задръстванията на единствения отворен граничен пункт за тях от Атина и наложените санитарни ограничения, допълва АФП.