Путин анулира данъчни споразумения с "неприятелските" страни

Въпреки че не е спомената в информацията на ТАСС, България попада в списъка

Русия
16:01 - 08 Август 2023
2786
Путин анулира данъчни споразумения с "неприятелските" страни

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за спиране на действието на някои разпоредби от данъчни споразумения със САЩ, страни от ЕС и други неприятелски настроени държави, документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предава ТАСС.

Според указа решението е взето "въз основа на необходимостта от предприемане на спешни мерки" във връзка с неприятелските действия на някои страни. Действието на документите, изброени в указа, се преустановява, "докато чуждите държави не отстранят извършените от тях нарушения на законните икономически и други интереси на Руската федерация, правата на нейните граждани и юридически лица" или докато съответните документи престанат да бъдат валидни. валиден.

В същото време на правителството се възлага да предприеме мерки за намаляване на въздействието върху икономиката на Руската федерация от последиците от спирането на горепосочените данъчни споразумения.

Също така кабинетът на министрите трябва да внесе в Държавната дума законопроект за спиране на такива документи. На руското външно министерство е възложено да уведоми чуждите държави за решението.

По-специално, указът спира действието на определени членове от Договора между Руската федерация и Съединените щати за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на укриването на данъци върху доходите и имуществото от 1992 г..

Сред изброените документи са: Конвенцията между правителствата на Руската федерация и Обединеното Кралство за избягване на двойното данъчно облагане от 1994 г., Споразумението между правителствата на Руската федерация и Канада за избягване на двойното данъчно облагане от 1995 г., Споразумението на Руската федерация с Швейцария за избягване на двойното данъчно облагане от 1995 г., както и данъчни документи с Чехия, Дания, Норвегия, Италия, Финландия, Франция, Германия, Испания и други неприятелски страни.

Въпреки че не е спомената в информацията на ТАСС, България попада в списъка с неприятелски държави.