Путин: Австрия може да продължи да плаща газа в евро

Карл Нехамер отново подчерта, че е против въвеждането на газово ембарго

ЕС
12:08 - 14 Април 2022
2050
Путин: Австрия може да продължи да плаща газа в евро

Руският президент Владимир Путин е казал на австрийския канцлер Карл Нехамер по време на срещата им тази седмица, че доставките на газ от Австрия могат да продължат да се плащат в евро. Това заяви самият Нехамер, цитиран от австрийската агенция АПА и "Ройтерс".

Москва предупреди Европа, че рискува доставките на газ да бъдат прекъснати, ако не започне да ги плаща в рубли, тъй като Кремъл въведе това изискване като ответна мярка на западните санкции за руската инвазия в Украйна.

Нехамер отбеляза, че е провел "много директни, открити и трудни" разговори с Путин близо до Москва в понеделник относно инвазията в Украйна. Австрийският лидер обаче досега не беше направил публично коментар относно разговора им за сигурността на газовите доставки за страната му.

Австрия получава 80% от своя природен газ именно от Русия и се противопоставя на незабавното газово ембарго на Европейския съюз срещу Москва, като твърди, че не е възможно веднага да премине към алтернативни доставчици.

Путин заяви, че газовите доставки са осигурени, че Русия ще достави договорените количества и че плащанията могат да продължат да се извършват в евро, посочи Нехамер.

Нехамер отново подчерта, че е против въвеждането на газово ембарго, което по негови думи "ще означава, че както австрийската индустрия, така и домакинствата ще понесат сериозна вреда от липсата на този газ.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, според който всички държави, смятани от Русия за "неприятелски", трябва да плащат синьото гориво чрез сметки в "Газпромбанк", като плащанията в евро и долари ще бъдат превалутирани в рубли.