Путин: Близкият изток е на ръба на пълномащабна война

Русия
13:19 - 24 Октомври 2024
1125
Путин: Близкият изток е на ръба на пълномащабна война

Близкият изток е на ръба на пълномащабна война. За това предупреди руският президент Владимир Путин, цитиран от "Ройтерс" и ТАСС.

Повод за думите му е напрежението между Израел и Иран, което рязко нарасна.

"Боевете, които започнаха преди година в Газа, сега обхванаха и Ливан", посочи Путин, седнал до китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на БРИКС в град Казан.

"Други страни в региона също бяха засегнати. Степента на конфронтация между Израел и Иран рязко се увеличи. Всичко това прилича на верижна реакция и поставя целия Близък изток на ръба на пълномащабна война", изтъкна той.

Той отбеляза, че участниците в 16-ата среща на върха на БРИКС ще се съсредоточат внимателно върху ескалиращата конфликтна ситуация в Близкия изток.

"Според дневния ред ще разгледаме най-належащите проблеми на световната общност", заяви Путин. "Тези въпроси включват устойчиво развитие, изкореняване на бедността, приспособяване към изменението на климата, споделяне на технологии и знания, борба с тероризма и трансграничните престъпления".

"Несъмнено ще обърнем специално внимание на въпросите за мирното уреждане на конфликтите. Включително, разбира се, ще има сериозна дискусия за ескалиращата конфликтна ситуация в Близкия изток", добави той.

На 22-24 октомври в Казан се провежда 16-ата среща на върха на БРИКС.

Групата е основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а Южна Африка се присъедини към нея през 2011 г.

На 1 януари тази година Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също станаха пълноправни членове на БРИКС. В същия ден Русия пое едногодишното ротационно председателство.