Путин: Цените на газа в ЕС са десет пъти по-високи от тези на руското гориво

Няма да продаваме петрол на държавите с таван на цената, закани се държавният глава

Новини
16:56 - 09 Декември 2022
3775
Путин: Цените на газа в ЕС са десет пъти по-високи от тези на руското гориво

Руският президент Владимир Путин подчерта по време на срещата на върха на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) в Киргизстан в петък, че цените на газа в цяла Европа са десет пъти по-високи от тази, на която Москва продава синьото гориво на своите партньори.

Руският държавен глава отбеляза също така, че се очаква страните от Евразийския съюз да отбележат икономически растеж, а потреблението на енергия в страните членки се очаква да нарасне значително в предстоящия период.

Според Путин Москва доставя газ на страните от ЕАИС „повече от десет пъти по-евтино“, което трябва да помогне за стабилизирането на икономиките на ЕАИС.

Междувременно доставките на най-големия износител на природен газ в света за Китай нараснаха с около една трета тази година

от началото на руската военна инвазия в Украйна, която впоследствие намали силно доставките на газ от Русия за Европа.

Руският държавен глава също така предупреди, че страната му може да намали производството на петрол в отговор на тавана от 60 долара за барел, наложен от Запада. По думите му решението е глупаво и вредно за световните енергийни пазари.

„Както вече казах, ние просто няма да продаваме на тези страни, които вземат такива решения. Няма да имаме загуби при никакви обстоятелства“,

подчерта Путин на пресконференцията. Въпреки това той отбеляза, че настоящият наложен таван е в съответствие с „цените, на които продаваме днес“ и като такъв няма „да ни засегне по никакъв начин“.

Руският президент заяви, че официалният отговор на Москва на ценовия таван ще бъде разкрит „през следващите няколко дни“.