Путин даде знак на чеченците, пуска доброволци в Донбас

"Западните спонсори" събират открито наемници за участие в конфликта, заяви главата на Кремъл

Новини
12:02 - 11 Март 2022
2974
Путин даде знак на чеченците, пуска доброволци в Донбас

Руският президент Владимир Путин е съгласен да се приложи идеята за изпращане на доброволци в Украйна. "Ако видите, че има хора, които искат да отидат доброволно, но не само за пари, и да помогнат на хората, живеещи в Донбас - добре, то ние трябва да откликнем и да им се окаже подкрепа да стигнат до зоната на военните действия."

Думите на Путин от заседанието на Съвета за сигурност, който се провежда днес цитира агенция Новости като важна и срочна новина. Другата голяма държавна агенция ТАСС на този етап не съобщава информацията.

Според държавния глава "западните спонсори" не крият, че подпомагат събирането на наемници за участие в конфликта - "те го правят открито, пренебрегвайки всички норми на международното право".

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви преди няколко дни, че страната е получила 20 000 заявления от чужденци, които искат да участват в конфликта на страната на Киев.

На днешната среща министърът на отбраната Сергей Шойгу отбеляза, че ДНР и ЛНР са получили повече от 16 000 подобни искания, повечето от които от държави в Близкия изток.

На заседанието Владимир Путин подкрепя и идеята на руския министър на отбраната Сергей Шойгу оръжието, западно производство, което се намира в ръцете на руската армия да се предаде на военните от Донецката и Луганската народна република. "Моля, направете го", обърна се Путин към Шойгу и добави, че ако по този въпрос са необходими решения на президентско ниво, той е готов да ги вземе.

Шойгу се обоснова за предложнеието си с фона на "абсолютно неконтролируемите доставки на различни оръжия за Украйна от всички страни. Според военният министър вече никой не смята кой, къде и колко се разпределя.

Предложението на Сергей Шойгу е на ДНР и ЛНР да се предоставят средства за противовъздушна отбрана и противотанкови ракетни системи, за да се осигури по-висока бойна ефективност.