Путин е пред нервна криза! В Русия се готвят за нова мащабна мобилизация

Настъплението на Украйна в Курска област срина диктатора в Кремъл

Свят
20:35 - 16 Август 2024
5818
Путин е пред нервна криза! В Русия се готвят за нова мащабна мобилизация

Владимир Путин е пред нервна криза, докато украинската армия продължава да напредва в руската Курска област. Езикът на тялото на руския лидер показва, че през последните дни той е особено изнервен и неспокоен, пише News.de. Източници, близки до Кремъл, разкриха, че той не е бил толкова изнервен от години, дори по време на бунта на частната армия „Вагнер“ на покойния Пригожин през 2023 г.

На 6 август украинската армия извърши изненадваща инвазия в Курска област, пренасяйки войната на руска територия. Десетки населени места бяха превзети от ЗСУ, а хиляди руски войници вдигнаха бялото знаме и се предадоха на украинските сили.

Първоначално Москва отричаше, че става въпрос за мащабна инвазия на чужда армия на руска територия – нещо, което не се е случвало от Втората световна война насам. С всеки изминал ден обаче на Путин и приближените му става все по-трудно да отрекат очевидното. Вестник Financial Times пише, че Путин не може да отрече сериозността на ситуацията, като се има предвид, че около 200 000 души бяха евакуирани от граничните райони (някои медии споменават дори за повече евакуирани). Президентът на РФ нарича действията на Украйна тероризъм и провокация.

В Русия все повече се говори, че Москва в даден момент ще трябва да обяви нова мащабна мобилизация – сценарий, който Путин иска да избегне на всяка цена. Причината е, че това е непопулярна мярка, и на практика с нея Кремъл ще признае негласно, че Русия е загубила огромно количество войници във войната си срещу Украйна. Генералният щаб в Киев съобщава, че от началото на пълномащабната инвазия 596 000 руски войници са били елиминирани.

Украинската армия разпространи и уникални кадри от първите часове на скоростната инвазия в Курска област. Володимир Зеленски и военното командване на Киев ясно посочиха, че нямат намерение да окупират завинаги руските градове и села в Курска област, а да сложат по-бързо край на агресивната война, която Путин започна срещу Украйна непредизвикано. Според анализатори Украйна иска да използва Курска област като разменна монета при бъдещи преговори с Москва. Руската армия към днешна дата е окупирала близо 1/5 от територията на Украйна, включително полуостров Крим.