Путин е загубил доверието на Си Цзинпин

Москва и Пекин имат сходни позиции по редица въпроси

Русия
15:29 - 10 Януари 2023
19412
Путин е загубил доверието на Си Цзинпин

"Руският президент Владимир Путин е загубил доверието на китайския си колега Си Цзинпин", това написа британският в. "Файнейшъл таймс".

Според данни на изданието стопанинът на Кремъл малко преди да стартира военната агресия срещу Украйна (24 февруари) е провел телефонен разговор с ръководителя на азиатската велика сила. "Ние сме готови  да отвърнем бързо и адекватно на всяко едно агресивно действие от страна на властите в Киев", е казал държавният глава на Руската федерация на лидера на Китайската народна република, добави базираната в Лондон медия.

"Владимир Путин не е предупредил своя най-верен съюзник сред великите сили подготвяната от него инвазия срещу Украйна. Премълчаването на намеренията да нападне независима държава след началото на войната сериозно е подкопало доверието на президента на Китай към Путин", добави вестникът.

Изданието припомни, че Москва и Пекин имат сходни позиции по редица въпроси. "Двете страни се обявяват в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, не признават държавността на Косово и други", добави "Файнейшъл таймс".

"Сред управляващата върхушка в Китай вече усилено се говори, че заради агресията си срещу Украйна Русия вече е загубила водещите си позиции в света в сферите на икономиката и политиката", написа още вестникът.