Путин е жена в Народния театър

Авторката на пиесата „Хага“ Саша Денисова идва за постановката на Галин Стоев, Пламен Димов смени Деян Донков в спектакъла

Топ
16:27 - 14 Септември 2023
3776
Путин е жена в Народния театър

Верен на стила си да провокира и да изненадва публиката с режисьорски решения Галин Стоев избра жена да изиграе ролята на руския президент Владимир Путин в спектакъла "Хага" в Народния театър. Това е талантливата актриса от трупата Радена Вълканова, научи Lupa.bg. Режисьорът дълго време се опита да запази в тайна кой ще играе Путин, но дни преди премиерата и с пускането на фотоси от репетициите стана ясно, че в образа на руския авторитарен лидер влиза именно Вълканова.

Народният театър "Иван Вазов" стартира новия си сезон на 19-и и 20-и септември с премиерата на пиесата "Хага" от украинската авторка Саша Денисова, която ще дойде специално за постановката.

Пред очите на зрителите се разиграва своеобразна версия на  процес срещу Путин и неговото обкръжение в съда в Хага за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Всичко това се случва в главата на дете, което ще се превърне в главен обвинител. В този смисъл "Хага" е театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща.

"За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини. Това поражда емоционален и интелектуален световъртеж и формира поле за размисъл, което е чисто художествено по своята същност", споделя Галин Стоев.

"В това поле на игра фрагментите на "нормалността", която сме загубили заради войната, влизат в пряко взаимодействие помежду си. Това изгражда своеобразен лабиринт, в който зрителят може да изследва границите на личното си разбиране за добро и зло. Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен", добави режисьорът.

Васил Драганов пък е в ролята на чеченския президент Рамзан Кадиров, а Юлиан Вергов най-вероятно е в образа на ликвидирания шеф на частната наемническа армия "Вагнер" - Евгений Пригожин, докато Христо Петков прилича на военния министър ген. Сергей Шойгу.

В спектакъла участват и Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Велислав Павлов, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев.

На мястото на Деян Донков, който бе в първоначалния състав на спектакъла, публиката ще гледа Пламен Димов. Промяната се налага поради дългосрочни ангажименти на Донков, непозволяващи честото програмиране на спектакъла с негово участие, обясниха от Народния театър.

Сценограф на спектакъла е Борис Далчев, хореограф – Марион Дърова, композитор – Емилиян Гацов-Елби, вокален педагог – Гьорги Георгиев-Антика, а костюмите са дело на Кънчо Касабов.

На 19 септември публиката ще може да участва в дискусия със Саша Денисова, Галин Стоев и актьори, участващи в спектакъла. Модератор на разговора ще бъде главният драматург на Народния театър и драматург на спектакъла „Хага“ Мира Тодорова. Дискусията ще започне след края на представлението (около 21:30 ч.).

Саша Денисова е украински драматург и режисьор. Завършва филологическия факултет на Националния университет „Тарас Шевченко“ в Киев. Преподавала е режисура в Театралния център „Мейерхолд“ и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър „Студио-OFF“.

През 2010 г., след като завършва обучение по „Документален театър“ в британския театър „Роял Корт“, Денисова създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър.

В началото на войната бяга от Русия и понастоящем живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и „Хага“. Пиесата има премиера през февруари 2023 г. в Полша, а през юни е поставена в Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ.

Снимки: Боряна Пандова