Путин гони 14 наши дипломати, Лавров обвини Кирил Петков

Само Атанас Кръстин ли остава в Москва?

Новини
13:12 - 05 Август 2022
9880
Путин гони 14 наши дипломати, Лавров обвини Кирил Петков

Русия гони 14 български дипломати, съобщи руското външно министерство. 

Мярката на Москва е реципрочна мярка спрямо България, която обяви за нежелани 70 руски дипломати в края на юни.

На втори юли тази година премиерът по това време Кирил Петков обяви, че общият брой наши дипломати в страната е едва 12. 

Това означава, че или данните му не са били коректни, или сега ведомството на Лавров гони не само представителни лица, но и технически персонал. Не е ясно дали в Москва остава единствено посланика ни там - Н. Пр. Атанас Кръстин. 

"Кръстин е бил поканен при Лавров, където му е била връчена нота за обявяване на персон-нон-грата на 14 сътрудници на дипломатическото представителство и консулските учреждения на България в РФ", уточняват в анонс от министерството на външния министър. 

"Мярката е в отговор на с нищо немотивираното решение от българска страна да обяви за персона нон грата 70 сътрудници на нашите задгранични учреждения във връзка с квотната численост на дипломатическия и административно-техническия персонал на Русия в България. Подчертаваме, че отговорността за последствията на тези контрапродуктивни стъпки лежи изцяло върху правителството на България начело с Кирил Петков", добавят от канцеларията на Лавров и Мария Захарова. 

"Убедени сме, че неприятелските стъпки по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", смело твърдят от там.