Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Русия
14:21 - 26 Април 2022
2458
Путин и Ердоган разговаряха по телефона

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин са провели телефонен разговор, предадоха ТАСС и Анадолската агенция.

Ердоган е потвърдил, че Анкара ще продължи да прави всичко възможно за установяване на траен мир в Украйна.

"Президентът Ердоган посочи важността на прекратяването на огъня, ефективното функциониране на хуманитарните коридори и безопасната евакуация, а също така каза, че Турция ще продължи да прави всичко възможно, за да спре тези събития, които вредят на всички и постигане на траен мир", съобщиха от кабинета на турския президент.

Ердоган отново е предложил на Путин да организира среща с украинския лидер Володимир Зеленски.

"Президентът Ердоган повтори предложението си Истанбулският процес, който е много важен етап от преговорите между Русия и Украйна, да бъде изведен на ниво лидери", съобщиха от кабинета на президента.

 

Президентът на Турция смята, че запазването на постигнатата положителна инерция на преговорите между делегациите на Руската федерация и Украйна е в интерес на всички страни.

На преговорите в Истанбул Украйна предложи да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност.

Предложенията ще включват също 15-годишен период на консултации относно статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в сила само в случай на пълно прекратяване на огъня.

Русия обаче неколкократно обвини Украйна, че е нарушила споразуменията, сключени по време на преговорите в Турция, заявявайки, че Киев винаги мени позицията си в преговорите.

По думи на Путин постоянната промяна на позицията на Киев прави "невъзможно постигането на напредък" в преговорите.