Путин и Ердоган се срещат пак на 5 август

Контактите между двамата лидери през последните години са традиционни

Русия
17:35 - 26 Юли 2022
2290
Путин и Ердоган се срещат пак на 5 август

Кремъл съобщи за предстоящи преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган на 5 август в Сочи, предава ТАСС. Информацията бе потвърдена и от турското президентство, но и двете страни не съобщават за темите на предстоящата среща.

Посещението идва само няколко дни след като Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно през три украински пристанища след месеци на блокиране поради руско-украинската война, която продължава вече шести месец. Предстои скоро износът да бъде възобновен, като той ще се регулира от Координационен център в турския мегаполис Истанбул.

Миналата сряда Ердоган и Путин се срещнаха по време на тристранна среща с иранския си колега Ебрахим Раиси в столицата на Иран Техеран. Лидерите се събраха за 7-ата среща на високо равнище в Астанския формат, за да обсъдят последните събития в Сирия, борбата срещу терористичните групи, които представляват заплаха за регионалната сигурност, както и хуманитарната ситуация и доброволното връщане на сирийците.

Контактите между двамата лидери през последните години са традиционни и те обичайно се срещат по няколко пъти годишно в двустранни или многостранни формати. Макар и войната в Украйна да засенчи малко отношенията между Москва и Анкара, фактът, че Турция поддържа приятелски отношения и с двете воюващи страни, я прави ценен посредник.

На 29 март в Истанбул се проведоха широкоформатни руско-украински преговори, на които дори се стигна до изработване на проектоспоразумение, което даде надежда за спиране на войната, но така и не се стигна до неговото финализиране, а двете страни се обвиняваха взаимно в саботирането му. На този етап преки преговори между Русия и Украйна не се водят.