Путин и Лукашенко обсъдили „Вагнер“ и външните заплахи

Русия
16:45 - 25 Юли 2023
1893
Путин и Лукашенко обсъдили „Вагнер“ и външните заплахи

Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко обсъдиха руската наемническа група "Вагнер", икономическото сътрудничество и външните заплахи по време на двудневните си разговори, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Лукашенко, който миналия месец помогна за постигане на споразумение за прекратяване на бунта срещу висшия команден състав на руската армия от страна на частната военна компания "Вагнер", пристигна в Санкт Петербург в неделя за разговори с руския си колега.

Беларуският държавен глава вече е напуснал Русия, съобщава ТАСС, като цитира информация, публикувана в "Телеграм" канал. В него е публикувана и снимка на Лукашенко, който се качва на самолет.

Песков определи като "пълна глупост" оценките на западни разузнавателни служби за бунта на "Вагнер" и заяви, че те не разполагат с информация.

Освен това Песков обвини Запада, че оказва "безпрецедентен натиск" върху африканските страни, за да ги разубеди да участват в срещата на върха Русия-Африка, която ще започне в четвъртък в Санкт Петербург. "На практика всички африкански държави са подложени на безпрецедентен натиск от страна на САЩ, а френските посолства също не спяха и досега не спят, други западни посолства също опитват да внасят своя принос, за да попречат на провеждането на тази среща на върха", заяви говорителят на Кремъл пред медиите. Подобни действия заслужават осъждане, защото нарушават суверенното право на африканските страни да избират сами партньори за сътрудничество и за обсъждане на актуалното положение. Според него това прави още по-важно провеждането ѝ.

На срещата Русия и африканските страни ще обсъдят ситуацията с прекратяването на зърнената сделка и действията на Москва в подкрепа на световните пазари, подчерта той.
Връщането към зърнената сделка е невъзможно, защото не са изпълнени условията ѝ, отнасящи се до Русия, добави Песков, коментирайки пред медиите предложението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за продължаване на сделката. "В същото време, президентът Путин даде ясно да се разбере, че Русия е готова да възобнови незабавно сделката, веднага щом бъде изпълнена", подчерта Песков.

Русия твърди, че условията за доставката на руско зърно и торове на световния пазар не са изпълнени, припомня ТАСС.

Москва ще се бори срещу опитите на Киев да използва всички канали за доставки на украинско зърно и за терористични атентати срещу Русия, добави Песков, коментирайки предложението на Литва да се използват балтийските пристанища за износ на украинското зърно.

"Това е суверенно право на тези държави, едва ли ние трябва да оценяваме нещо", отговори той. За Русия е важно каналите за доставка да не се използват от Киев за военни цели и за нападения срещу нейната територия. "С това ще продължаваме да се борим", добави той.