Путин и Лукашенко подписаха декрет за Съюзната държава

Москва и Минск многократно са подчертавали, че съюзните програми не съдържат политически въпроси

Русия
17:50 - 04 Ноември 2021
2561
Путин и Лукашенко подписаха декрет за Съюзната държава

Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко подписаха декрет за интеграция на онлайн заседание на Висшия държавен съвет на Съюзната държава, предаде "Новости".

Този документ утвърждава основните направления за прилагане на разпоредбите на Договора за създаване на Съюзната държава за 2021-2023 г. и 28 програми.

"Виждам, че Путин подписа, и аз ще подпиша", отбелязаЛукашенко.

Русия и Беларус подписаха споразумение за създаването на Съюзната държава на 8 декември 1999 г. До 20-годишнината на документа беше създадена работна група за разработване на пътни карти за индустрията. Тогава Москва и Минск ги преформатираха в програми за съюзна интеграция.

Повечето от тях са изчислени до 2025 г., някои до 2027 г. И Москва, и Минск многократно са подчертавали, че съюзните програми не съдържат политически въпроси, свързани със загубата на суверенитет.

Съюзническите програми бяха одобрени в началото на септември.

Държавният секретар на съюзната държава Мезенцев каза по-рано, че одобрението на пакет от 28 програми на Съюза ще се превърне в нов етап в развитието на съюзната държава. По думите му така държавните глави ще "определят по-нататъшния път на развитие, ще определят различно ниво на сближаване в икономическата сфера, в индустриалния и финансов потенциал на Беларус и Русия".