Путин и Меркел обезпокоени от напрежението в Украйна

По-рано днес украинският президент Зеленски пътува до източната фронтова линия

Свят
15:55 - 08 Април 2021
1673
Путин и Меркел обезпокоени от напрежението в Украйна

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел "изразиха безпокойство" заради скока на напрежението в Източна Украйна и обсъдиха хвърления в затвора опозиционер Алексей Навални в телефонен разговор, съобщи Кремъл.

Телефонният разговор се осъществи, след като сблъсъците между проруските сепаратисти и украинските сили се увеличиха през последните седмици, а руското военно струпване на границата засили опасенията от ескалация на конфликта.

"Президентът на Русия и канцлерът на Германия изразиха безпокойство от ескалацията на напрежението в югоизточната част на Украйна", се казва в изявление на Кремъл, цитирано от "Франс прес".

"Владимир Путин обърна внимание на провокативните действия на Киев, който напоследък целенасочено изостря ситуацията на фронтовата линия", добавиха от Кремъл.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски пътува до източната фронтова линия. През последните дни той се обърна към западните съюзници на страната си за подкрепа.

Конфликтът избухна през 2014 г., след като Москва анексира полуостров Крим и отне живота на над 13 000 души.

Киев и Западът обвиниха Русия, че подкрепя сепаратистите с оръжие и войски. Москва многократно отрича тези твърдения.

Мирните преговори с посредничеството на Франция и Германия от 2015 г. не успяха да прекратят бойните действия.

Въпреки че Кремъл не отрича скорошните си движения на войски на украинската граница, той настоя, че Москва не представлява заплаха.

В призива си в четвъртък руските и германски лидери засегнаха и темата за затворения от Кремъл критик Алексей Навални, който обяви гладна стачка миналата седмица с искане за подходящо лечение на болки в гърба и скованост в краката.

Двамата лидери обсъдиха и конфликта в Сирия и политическата криза в Либия.