Путин и Меркел обсъдиха ВСВ, историческата памет и пандемията

Руският президент поздрави и лидерите на Великобритания, САЩ и Франция

Свят
17:50 - 08 Май 2020
1401
Путин и Меркел обсъдиха ВСВ, историческата памет и пандемията

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел разговаряха по телефона по повод 75-годишнината от края на Втората световна война. Двамата подчертават, че за Русия и Германия тази дата е от особено значение и обещават да запазят историческата памет за трагичните събития от онези години, за да се избегне повторение в бъдеще, се казва в изявление на Кремъл.

Путин и Меркел нарекоха Русия и Германия "партньори в решаването на много международни проблеми" и потвърдиха намерението за по-нататъшно изграждане на конструктивни отношения.

Обръщайки се към пандемията с коронавирус, и двамата лидери изразиха намерение да продължат вече установеното тясно сътрудничество в борбата с разпространението на инфекцията.

Путин изпрати поздравителни съобщения за Деня на победата до световните лидери.

На първо място той изразява добри пожелания на президентите на бившите девет съветски републики и за хората на Украйна и Грузия, които някога са били част от бившия Съветски съюз, но в момента имат напрегнати отношения с Москва.

Той също така поздравява лидерите на Великобритания, САЩ и Франция, съюзници на Русия във Втората световна война.

"Голямата победа бе повратно събитие за 20-ти век с трайно значение за съдбата на цялото човечество. Тя бе постигната благодарение на съвместните усилия на Съветския съюз и страните от антихитлеристката коалиция. Този безценен опит е не по-малко необходим днес", пише Путин в телеграма до Джонсън.

В съобщение до Тръмп той коментира: "Десетилетията след Втората световна война доведоха до нови заплахи - от тероризма и регионалните конфликти до мащабните природни бедствия, причинени от човека катастрофи и епидемии. Русия и САЩ сега са начело на отговорът на глобалните предизвикателства. Следвайки установените във военното време традиции на сътрудничество и действащи в "духа на Елба", нашите страни биха могли да направят много в името на международната сигурност и стабилност."

Путин каза на френския президент Еманюел Макрон, че "героизмът на летците от Нормандско-Немански полк, които се сражаваха на съветско-германския фронт, ще бъде завинаги в сърцата на руснаците", припомняйки, че "хиляди съветски патриоти, присъединили се към френската съпротива също имат значителен принос за победата".

В Русия Денят на победата е празник, отбелязващ капитулацията на нацистка Германия през 1945 г.

Обявен е след подписването на германския акт за капитулация късно вечерта на 8 май 1945 г. в Берлин, когато вече е след полунощ, т.е. 9 май в Москва. Съветското правителство обявява победата рано на 9 май 1945 г. след церемонията по подписването в Берлин.