Путин и Тръмп говориха дълго за ядрените оръжия

Разговорът по телефона е продължил почти час и половина

Новини
11:46 - 04 Май 2019
1719
Путин и Тръмп говориха дълго за ядрените оръжия

Президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, са разговаряли по телефона днес малко повече от един час, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от световните агенции и БТА.

Двамата са обсъдили режима на контрол върху ядрените оръжия, Северна Корея, Венецуела, Украйна, търговията и, много за кратко, доклада Мълър.

Тръмп и Путин са разговаряли за евентуалното сключване на ново ядрено споразумение, този път с участието и на Китай, както и за продължаване на действието на сегашния американско-руски Договор за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

Американският президент е призовал руския си колега да окаже натиск върху Северна Корея да се откаже от своята ядрена програма.

По въпроса за Венецуела, Тръмп е подчертал, че "всички варианти продължават да бъдат на масата". САЩ са "на страната на венецуелския народ", е дал да се разбере той.

Тонът се изостря от няколко седмици между Съединените щати, които искат венецуелският президент Николас Мадуро да се оттегли, и Русия, която обвинява администрацията на Тръмп, че се опитва да организира държавен преврат в тази държава с огромни петролни резерви, отбелязва Франс прес.

Двамата са обсъдили "много, много накратко" и доклада на американския специален прокурор Робърт Мълър, който разследваше евентуалната намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Американският и руският президент са отчели факта, че търговията между двете страни се е увеличила след влизането на Тръмп в Белия дом.

Това бе един "като цяло положителен разговор", обобщи Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс.

ТАСС посочва, че това е първият контакт между Тръмп и Путин след срещата на върха на Г-20 в началото на декември в Аржентина. Тогава американският президент отмени в последния момент планираната отделна среща с руския си колега и двамата само разговаряха за кратко в кулоарите на форума.

Кремъл потвърди, че руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона днес с американския си колега Доналд Тръмп.

Разговорът е продължил почти час и половина, каза Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин.

Песков не даде подробности. Пресслужбата на Кремъл ще излезе със съобщение за детайлите на разговора, допълни той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е имал днес "много продуктивен" телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, предаде Ройтерс.

В поредица от коментари в Туитър Тръмп отбеляза, че с Путин са обсъдили различни въпроси - от Северна Корея, Украйна и Венецуела през търговията до ядрените оръжия. Обсъдихме и "руската измислица", каза той, визирайки разследванията за намеса на Русия в президентските избори в Съединените щати през 2016 г.

"Имах дълъг и много добър разговор с президента на Русия Путин. Както винаги съм казвал, много преди началото на лова на вещици (разследването за сговор между предизборния щаб на Тръмп и Русия), да се разбираме с Русия, Китай и всички други е добро, а не лошо нещо", написа още в Туитър Тръмп.