ПУТИН ИМА И МЕНГЕЛЕ: Разкриха десетки стаи за изтезания в Херсон

Украйна
18:23 - 02 Март 2023
4329
ПУТИН ИМА И МЕНГЕЛЕ: Разкриха десетки стаи за изтезания в Херсон

Мрежа от най-малко 20 стаи за изтезания в наскоро освободената Херсонска област в Южна Украйна е била "планирана и пряко финансирана от руската държава". Това твърдят разследващи военните престъпления, позовавайки се на нови доказателства, съобщава "Ройтерс".

Екипът за мобилно правосъдие, финансиран от Великобритания, ЕС и Съединените щати, работи съвместно с украинските прокурори за военни престъпления в Украйна и в Херсон, откакто градът беше освободен от руските сили през ноември след над осем месеца окупация.

За мащаба на стаите за изтезания в Херсон през януари, когато украинските власти съобщиха, че около 200 души са били подлагани на мъчения на десет места. Оцелелите разказаха за изтезания с електрошок и техники за задушаване.

Москва, която твърди, че провежда "специална военна операция" в Украйна, отрича да е извършвала военни престъпления или мишена на атаките ѝ да са цивилни.

Мобилният екип, създаден през май 2022 г. от хуманитарната правна кантора Global Rights Compliance и подкрепен от международни експерти, съдейства на Главната прокуратура на Украйна при разследването на над 71 000 сигнала за военни престъпления в цялата страна след инвазията на 24 февруари 2022 г. .

"Нови доказателства, събрани от наскоро освободения Херсон, разкриват, че стаите за мъчения са били планирани и пряко финансирани от руската държава", се посочва в изявление на екипа, създаден от британския адвокат Уейн Джордаш.

Най-малко 1000 оцелели от стаите за изтезания са предоставили доказателства на разследващите, а над 400 души са обявени за изчезнали от Херсон.

Финансирането на мрежа от съоръжения за мъчение е част от руски държавен план за "подчинение, превъзпитание или убийство на украински граждански лидери и обикновени дисиденти", твърди разследващият екип.

Посочва се, че центровете за изтезания се управляват от различни руски агенции за сигурност, сред които руската федерална служба за сигурност (ФСБ), местната ФСБ в Херсон и руската затворническа служба.

В ход е и разследване от страна на Международния наказателен съд, което е част от вътрешните и международните усилия за държане под отговорност на отговорните за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид в Украйна.