Путин иска да му построят флот като американския

В момента Русия разполага само с един самолетоносач "Адмирал Кузнецов" срещу десет в САЩ

САЩ
11:23 - 03 Август 2022
2770
Путин иска да му построят флот като американския

Доминирането на САЩ в световните океани е „голямо предизвикателство“ пред националната сигурност на Русия. За да му се противопостави, страната се нуждае от флот като американския - със съвременни самолетоносачи и много бази в чужбина. Това се казва в актуализирания документ относно Морската доктрина на Русия, който руският президент Владимир Путин подписа в неделя. Документът е публикуван на сайта на Кремъл.

Както писахме вече, в доктрината наред с всичко останало Путин обяви и Червено море и източната част на Средиземно море за "сфера на националните интереси на Русия".

В документа се казва още, че САЩ заедно със съюзниците си се стремят да ограничат "достъпа на Руската федерация до ресурсите на Световния океан и жизненоважните морски транспортни комуникации". НАТО издига своята инфраструктура до руските граници и си придава „глобални функции“, които Москва смята за „неприемливи“, се посочва в него.

За да се противопостави, Русия се нуждае от модерен флот, смята Путин. Затова една от приоритетните области за развитие на вътрешното корабостроене ще бъде строителството на самолетоносачи.

В момента руският флот разполага само с един самолетоносач "Адмирал Кузнецов" срещу десет в САЩ. Пуснат на вода през 1985 г. и проектиран за 28 самолета и 24 хеликоптера, „Адмирал Кузнецов“ беше обявен за най-лошия самолетоносач в света от National Interest през 2018 г., припомня The Moscow Times. След като само от време на време излизаше в океаните през 2000-те, той беше изпратен с големи очаквания до бреговете на Сирия през 2016 г., но загуби два самолета по пътя - МиГ-29К и Су-33. А на 12 декември 2019 г. на кораба избухна пожар, който беше потушаван в продължение на два дни и отне живота на двама души.

В допълнение към флота от самолетоносачи Русия, според Морската доктрина, се нуждае и от широка мрежа от бази в чужди държави. В момента единствената й действаща чуждестранна военноморска база е в сирийския град Тартус.

Кремъл се надява да изгради нови пунктове за обслужване на руския флот в Азиатско-тихоокеанския регион, в Средиземно и Червено море. В Азия, според доктрината, Москва планира военноморско сътрудничество с Индия, Иран, Ирак и Саудитска Арабия.

Освен това от документа следва, че руските власти ще могат да използват граждански кораби за попълване на флота.