Путин иска училища с изучаване на руски език в Африка

Русия
14:08 - 27 Юли 2023
1838
Путин иска училища с изучаване на руски език в Африка

Издирваният от Трибунала в Хага руски президент Владимир Путин излезе с нова идея за укрепването на връзките между Русия и Африка. Той предложи да се създадат училища с изучаване на руски език из африканските страни, за да ги обогати Русия с "високите си образователни стандарти".

„Предлагаме да проучим възможността за създаване на училища в Африка с преподаване на руски език. Сигурен съм, че реализацията на подобни проекти за изучаване на руски език, внедряването на високите образователни стандарти на нашата страна, ще поставят най-добрата основа за по-нататъшно взаимноизгодно равноправно сътрудничество", каза Путин по време на Икономическия и хуманитарен форум "Русия - Африка", който се провежда в Санкт Петербург.

Днес и утре, 28 юли, се провежда втората среща на върха на форума, чието начало бе поставено през 2019 г. в Сочи.  

Припомняме, че африканските лидери масово пренебрегнаха поканата на Путин да участват във форума. От 54 поканени африкански държави, 38 не изпратиха държавници, които по ранг да отговарят на ранга на Путин. Само 17 държави изпратиха своите президенти докато 10 държави предпочетоха да се отчетат с премиерите си, а 22 - с по-нисши по ранг участници като вицепремиери, министри и дори посланици. Пет африкански държави изобщо отказаха да участват в срещата.