Путин към войнишки майки: Не съжалявам за войната

Стотици хиляди руски войници бяха изпратени да се бият в Украйна

Украйна
15:54 - 25 Ноември 2022
3507
Путин към войнишки майки: Не съжалявам за войната

Руският президент Владимир Путин предупреди майките на войници, сражаващи се в Украйна, да не вярват на всичко, което виждат по телевизията или четат в интернет, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че в медийното пространство циркулират много "фалшиви новини" относно това, което Русия нарича ​​"специална военна операция" в Украйна.

В предварително записана среща, излъчена по държавната телевизия, Путин подчерта, че руските лидери разбират и споделят болката на онези, които са загубили свои близки, воювали в Украйна.

Той се зарече, че няма да забрави несравнимото страдание на майките, които са загубили синове в деветмесечния конфликт.

Във войната в Украйна загинаха или бяха ранени десетки хиляди войници от двете страни, а руската инвазия предизвика най-голямата конфронтация между Москва и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Стотици хиляди руски войници бяха изпратени да се бият в Украйна, включително над 300 000 резервисти, които бяха призовани като част от частичната мобилизация, обявена от Путин през септември.

Седнал с групата майки около маса, на която се виждат сервирани чай, сладкиши и купи пресни горски плодове, Путин изтъкна: "Ние разбираме, че нищо не може да замени загубата на син - особено за една майка".

Майките изслушаха думите на Путин, но техният отговор към президента не беше показан веднага в записания телевизионен клип.

Путин посочи, че не съжалява за започването на "специалната военна операция" на Русия срещу Украйна и определи войната като преломен момент, в който Русия най-накрая се е изправила срещу арогантната хегемония на Запада след десетилетия на унижение в годините след падането на СССР през 1991 г.

Украйна и Западът твърдят, че Путин няма оправдание за това, което определят като окупационна война в имперски стил. Украйна е категорична, че ще се бие, докато и последният руски войник не бъде изхвърлен от нейната територия.

Украйна не разкрива загубите сред военните си. За последен път Русия оповести публично броя на загиналите войници на 21 септември, когато министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че са били убити 5937 руски войници. Този брой обаче е далеч по-нисък от повечето международни оценки.