Путин кани Си Дзинпин в Москва напролет

По негови думи отношенията между двете страни демонстрират зрялост

Русия
13:50 - 30 Декември 2022
1370
Путин кани Си Дзинпин в Москва напролет

Москва и Пекин споделят една и съща визия за текущите глобални трансформации и тяхното взаимно сътрудничество на международната сцена допринася за оформянето на справедлив световен ред. Това заяви руският президент Владимир Путин на китайския лидер Си Дзинпин чрез видеовръзка, съобщава ТАСС.

"Международната координация между Москва и Пекин в Съвета за сигурност на ООН, Шанхайската организация за сътрудничество, БРИКС и Г-7 допринесе за изграждането на справедлив световен ред, основан на международното право. Имаме идентични възгледи относно причините зад развиващата се трансформация на глобалният геополитически пейзаж и как той се развива", посочи руският лидер.

Изтъквайки безпрецедентния натиск и провокациите на Запада, Путин подчерта, че Русия и Китай защитават своите принципни позиции, като същевременно бранят интересите на двете държави и на всички, които се застъпват за истински демократичен световен ред и правото на страните свободно да определят съдбата си .

"Отношенията между Москва и Пекин издържаха всички изпитания. Тяхното значение нараства на фона на увеличаващото се геополитическо напрежение", заяви още Путин.

По негови думи отношенията между двете страни демонстрират зрялост, стабилност и продължават да се разширяват "динамично".

Той изтъкна, че, "руско-китайските отношения са най-добрите в историята и представляват модел на сътрудничество между големите сили през 21-ви век".

Руският лидер поздрави китайския си колега за успеха на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (провел се през октомври в Пекин) и за преизбирането му за генерален секретар на ЦК на ККП.

"Под Вашето ръководство и с водещата роля на ККП се осигурява устойчиво социално-икономическо развитие на страната. Нейната опора на световната сцена става все по-стабилна", посочи Путин и пожела на Си Дзинпин и на китайския народ продължаващи успехи.

Путин припомни, че през тази година Русия и Китай са поддържали редовен диалог.