Путин, Макрон и Тръмп поискаха незабавно примирие в Нагорни Карабах

Тримата президенти призоваха лидерите на Азербайджан и Армения да седнат на масата на преговорите

Актуални новини
17:45 - 01 Октомври 2020
1772
Путин, Макрон и Тръмп поискаха незабавно примирие в Нагорни Карабах

Франция, Русия и САЩ поискаха незабавно примирие между Азербайджан и силите на етническите арменци в Нагорни Карабах и призоваха и за незабавно връщане към преговорите, предаде Ройтерс.

"Призоваваме за незабавно прекратяване на военните действия между съответните военни сили", заявиха френският, руският и американският президенти Еманюел Макрон, Владимир Путин и Доналд Тръмп в съвместно изявление в качеството си на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

"Призоваваме също лидерите на Армения и Азербайджан незабавно да поемат задължението добросъвестно и без поставяне на предварителни условия да възобновят по същество преговорите под егидата на съпредседателите на Минската група на ОССЕ", се казва в изявлението.

Минската група, създадена преди 18 години в рамките на ОССЕ, за да бъде посредник в този конфликт, така и не успя да сложи край на сблъсъците по линията на съприкосновение, отбеляза Франс прес.

Нагорни Карабах, населен предимно с арменци, се отцепи от Азербайджан през 1988 г., което доведе до война през 90-те, отнела живота на 30 000 души.

Боеве между азербайджанските сили и сепаратистите, подкрепяни от Ереван, избухнаха в неделя и продължават и до днес. До момента се съобщава за най-малко 128.