Путин мобилизира 1 милион руснаци

Това се съобщава в засекретена седма точка от указа на президента

Актуални новини
16:20 - 22 Септември 2022
4206
Путин мобилизира 1 милион руснаци

В прословутата засекретена седма точка от указа на Владимир Путин за частична мобилизация, която бе пропусната при публикуването му, се говори за това, че министерството на отбраната на Русия може да призове до един милион души за участие във войната срещу Украйна. Това съобщи "Новая газета. Европа", като се позова на източник от администрацията на президента на Руската федерация.

"Цифрата бе поправяна няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион", цитира вестникът думите на своя информатор.

След обявяването на мобилизацията военният министър Сергей Шойгу твърдеше, че тя ще засегне 300 000 резервисти, в това число хора, които са отбили военната си служба и имат военна специалност или боен опит.

 
При публикуването на указа седмата точка от него бе скрита с гриф "за служебно ползване", но служители на правителството обясниха пред изданието, че не виждат тази точка дори в секретната система за междуведомствена размяна на документи, макар обичайно в нея да се публикуват указите на президента с такъв гриф.