Путин мобилизира и Валуев - световен шампион в тежка категория

49-годишният бивш боксьор ще трябва да се бие с Украйна

Спорт
17:40 - 29 Септември 2022
3364
Путин мобилизира и Валуев - световен шампион в тежка категория

Проблемите на Русия във войната с Украйна накараха президента на федерацията Владимир Путин да обяви мобилизация в армията. В тази част от мобилизираните се оказа бившият световен шампион Николай Валуев. Той остава в историята като най-високият и най-тежък световен шампион в историята на бокса. С ръст от 213 сантиметра и тегло 149 кг. Трудно някой можеше да го спре на ринга.

Сега 49-годишният бивш боксьор ще трябва да се бие с Украйна. Валуев се отказа от играта през 2009 г. и влезе в политиката. Той бе част от руския парламент през 2011 г. като част на подкрепящата Путин партия Обединена Русия. Със своя огромен размер се наложи да бъде направен специален стол в руката Дума, за да може Валуев да изпълнява ролята си на депутат.

През 2010 г. доктор обяви, че лекува боксьора, който има „сериозни проблеми с костите и сухожилията“. Наложи се Валуев да претърпи две опреации и 6 месеца рехабилитация. Но това не спря Путин да го мобилизира за фронта в Украйна.

В интервю пред руската телевизия Валуев призна, че е получил своята повиквателна докато е бил в Донбас в източна Украйна.

„Според мен всеки е получил повиквателна. Аз също. Дали ще отида? Разбира се“, обяви Валуев пред вестник „Известия“.

Валуев бе част от тежка категория 16 години – между 1993 и 2009. Беше световен шампион на WBA между 2005 и 2007 и отново през 2009.