Путин може да прекрати войната за 5 минути само с едно обаждане

Това каза полският външен министър Радослав Шикорски

Русия
19:45 - 07 Май 2024
7505
Путин може да прекрати войната за 5 минути само с едно обаждане

Едно обаждане от руския президент Владимир Путин до министъра на отбраната Сергей Шойгу може да сложи край на войната срещу Украйна „за пет минути“.

Това каза полският външен министър Радослав Шикорски в интервю за RMF 24, отговаряйки на въпрос кога според него може да приключи руско-украинската война.

„Войната може да приключи за пет минути с едно телефонно обаждане от Путин до Шойгу и тя ще приключи, когато агресорът стигне до заключението, че жертвите не си струват крайната цел, но все още не са стигнали до това заключение“, каза Шикорски.

Ръководителят на полската дипломация се надява, че съюзниците "ще очертаят практически стъпки за укрепване на сигурността на Украйна, така че след няколко години Украйна да може да се присъедини към евроатлантическите институции". В същото време Сикорски подчерта, че „няма причина да създаваме нереалистични очаквания, които не могат да бъдат реализирани“.

"Бюджетите за отбрана в Европа се увеличават и Полша, както знаете, е лидер тук, защото те трябва да се увеличат, защото Русия нахлува в съседите си и ни заплашва... Няма да се получи. НАТО е най-мощният съюз в историята на света. Тя вече спечели веднъж срещу Русия. Пак ще спечели", каза още полският министър.