Путин награди обвинения в шпионаж Николай Малинов

Актуални новини
15:15 - 04 Ноември 2019
6045
Путин награди обвинения в шпионаж Николай Малинов

Руският президент Владимир Путин награди с орден "Дружба" председателя на българското Национално движение "Русофили" Николай Малинов, който в България е обвинен в шпионаж в полза на Москва. 

По случай руския Ден на народното единство, който се чества днес, Владимир Владимирович удостои редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл. Орден "Дружба" се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.


По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров даде на Инспектората на ВСС съдията от спецсъда Андон Миталов, който е пуснал русофил №1 в България Николай Малинов да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития.

Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото Малинов не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, както повелява законът, а направо се е обърнал към съда.

Малинов бе обвинен в шпионаж преди два месеца. Разследващите твърдят, че той е събирал данни за две руски организации – "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания. И двете са свързани с ген. Леонид Решетников, на когото ДАНС забрани да влиза у нас за десет години.