Путин настройва азиатски лидери срещу Запада

Властите в Казахстан отхвърлиха искането на Русия да изгонят посланика на Украйна

Русия
16:21 - 13 Октомври 2022
2323
Путин настройва азиатски лидери срещу Запада

Москва се бори със Запада за установяване на по-справедлив свят. Това увери руският президент Владимир Путин в своя реч пред азиатски лидери, съобщава "Ройтерс".

Със затягането на западните икономически санкции Путин измести акцента от борбата с предполагаемите "фашисти" в Киев към конфронтацията с "колективния Запад", който въоръжава Украйна с предполагаемата цел да разшири влиянието си за сметка на Русия.

"Светът наистина става многополюсен. И Азия, където се появяват нови центрове на власт, играе съществена, ако не и ключова роля в това", подчерта той.

На среща на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия в казахстанската столица Астана Путин описа Запада като неоколониална сила, решена да спре развитието на останалия свят и да експлоатира по-бедните страни.

"Подобно на много от нашите партньори в Азия, ние вярваме, че трябва да се преразгледа глобалната финансова система, която от десетилетия позволява т.нар. "златен милиард", който пренасочи всички капиталови потоци и технологии към себе си, за да живее до голяма степен за чужда сметка", изтъкна руският лидер.

Членовете на Конференцията станаха по-ценни за Русия като клиенти на нейните петрол, газ и други стоки, които тя трудно продава на Запада.

Сред тях са няколко бивши съветски държави от Централна Азия, които смятат Русия за свой бивш колониален господар, а също Китай, Индия и някои страни от Арабския полуостров, които са се възползвали от тесни търговски връзки със Запада и Япония.

По-рано този месец властите в Казахстан отхвърлиха искането на Русия да изгонят посланика на Украйна, упреквайки Москва в неподходящ тон между "равни стратегически партньори".

Изразът "златен милиард" стана популярен в руския политически дискурс през 90-те години на миналия век като част от теория, според която западните държави са в заговор за експлоатация на чуждите ресурси, преди всичко тези на Русия, като същевременно държат въпросните страни бедни и промиват мозъците на населението им.

Теорията подкрепя и целта на Путин да възстанови статута на Русия като световна сила, като се противопостави на това, което той вижда като ръководена от Съединените щати клика.

Киев и Западът отричат ​​каквото и да е намерение да заплашват или омаловажават Русия, която според тях води империалистическа война срещу Украйна.

По-рано днес германският канцлер Олаф Шолц описа войната в Украйна като част от руски "кръстоносен поход" срещу либералната демокрация.