Путин назначи Патрушев за свой помощник

Актуални новини
12:15 - 14 Май 2024
2146
Путин назначи Патрушев за свой помощник

Владимир Путин е назначил за свой помощник бившият секретар на Съвета за сигурност Николай Патрушев. Помощник на руския президент става и бившият му личен охранител Алексей Дюмин, който в продължение на 6 години беше губернатор на Тулска област.

Генерал Николай Патрушев е смятан за един от най-близките хора на Путин. До 2008 година в продължение на дълги години той ръководеше ФСБ. От май 2008 година е секретар на Съвета за сигурност на РФ.

The Wall Street Journal писа, че по информация на източници от руски и западни спецслужби, Патрушев е организирал убийството на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин.

Смята се, че Патрушев е "идеолог" на твърденията за заплахата за Русия от Запада, както и на идеята за "ядрения шантаж" на Русия след началото на войната срещу Украйна.

САЩ, ЕС, Великобритания, Канада, Япония и редица други страни въведоха санкции срещу него, както и срещу по-малкия му син Андрей. Другият син на Патрушев, Дмитрий е вицепремиер в новото правителство на Владимир Путин.