Путин не приемал версиите за "Северен поток"

Русия
07:19 - 15 Март 2023
2290
Путин не приемал версиите за "Северен поток"

Руският президент Владимир Путин категорично отхвърли тиражираната в някои западни медии версия, че зад взривяването на газопроводите “Северен поток” стоят украински активисти, които не са свързани с украинската държава.

В интервю за държавната телевизия “Русия 24” Владимир Путин нарече тази версия “пълна глупост” и добави:

Взрив с такава мощност и на такава дълбочина могат да извършат само специалисти. При това подкрепени от цялата мощ на държава, която разполага с определени технологии. 

Според него изгода от взривяването на газопроводите “Северен поток” имат Съединените щати, които могат да продават на европейския пазар своя втечнен газ, който с 25-30% по-скъп от руския тръбопроводен газ.

Путин каза още, че възстановяването на газопроводите ще изисква време, пари и нови технологии, но е възможно теоретично, ако европейските партньори на Русия проявят интерес.

Днес президентът на Сирия Башар Асад е на посещение в Москва, където се очаква да обсъди с Путин сътрудничеството в сферата на политиката, търговията и хуманитарната област. Очаква се те да обсъдят и "перспективите за цялостно уреждане на ситуацията в Сирия".