Путин не прощава: Осъдиха на 8 години затвор руския режисьор Иван Вирипаев

Драматургът, който гостува в България, е наказан задочно, защото е против войната в Украйна

Актуални новини
12:30 - 15 Декември 2023
3649
Путин не прощава: Осъдиха на 8 години затвор руския режисьор Иван Вирипаев

Московски съд осъди задочно известния руски режисьор и драматург Иван Вирипаев на 8 години затвор заради несъгласие с т.нар. специална военна операция в Украйна, съобщиха руските медии. Съдът постанови Вирипаев, който от 10 години живее извън Русия, да бъде приведен в наказателна колония с общ режим. Причината е, че от началото на войната на Русия срещу Украйна творецът "разпространявал лъжлива информация" срещу руските въоръжени сили, се казва в обвинителния акт на Главната прокуратура на Русия.

Наказанието ще влезе в сила, когато Вирипаев бъде задържан на територията на Русия или пък екстрадиран. Руският режисьор е обявен за национално и международно издирване от 17 май 2023 г.

Решението за задочен арест на твореца бе взето тази пролет след серия негови интервюта и изказвания срещу войната в Украйна.

Поради несъгласие с режима на Путин от десет години Вирипаев живее в Полша, а след началото на руската инвазия в Украйна създаде т.нар. социален театър, в който както той обясни, дори правенето и поднасянето на какао за украинските бежанци е вид изкуство.

През юни - месец, след като беше обявен за издирване, драматургът гостува в София и взе участие в дискусия в Народния театър на тема „Театър и политика – полета на пресичане“. Неин модератор беше режисьорът Галин Стоев.Иван Вирипаев е сред най-поставяните съвременни драматурзи у нас.

По време на дискусията в Народния театър репортер на Lupa.bg попита Иван Вирипаев дали има приятели творци в Русия, с които е прекратил дългогодишни приятелства заради разминаване в позициите по отношение на войната в Украйна и дали този разлом го е провокирал да напише пиеса на подобна тема. Драматургът сподели, че баща му е горещ привърженик на Путин и на войната. Това е породило най-драматичният личен разлом за Вирипаев - да прекрати отношенията си с баща си.

Мнението на руския режисьор и драматург, който е забранен в Русия, а пиесите му са свалени от театрите, иззети са от книжарниците и библиотеките, обаче е, че злото, което сега олицетворява Путин, не бива да ни дава повод да мразим и да зачеркнем Русия и руската култура, защото в Русия все още живеят много свестни хора. Самият Вирипаев цитира същото мнение и на основателя на “Солидарност” и публицист Адам Михник, който също е противник на това Чехов да падне жертва на тази война и да бъде забранен.

Иван Вирипаев не особено обнадеждаващо сподели, че театърът и всички ние за миг можем да изчезнем при една атомна война, опасността, от която е съвсем реална. Дотогава обаче всеки мислещ човек и всеки човек, отдаден на изкуството, трябва да задвижи вътрешната си енергия и да се бори срещу злото и за повече светлина в света. Но без да прилага насилие, а по пътя на убеждението, смята режисьорът.

Иван Вирипаев е автор на близо 30 пиеси, играни в повече от 250 театъра. У нас е познат с „Танцът Делхи“, „Пияните“, „Кислород“, „Валентиновден“, „Илюзии“, „Непоносимо дълги прегръдки“.