Путин обобщи 2023 г.: Назначихме половин милион души в армията

Политика
14:02 - 14 Декември 2023
2339
Путин обобщи 2023 г.: Назначихме половин милион души в армията

Към настоящия момент в бойните зони в Украйна има 244 000 мобилизирани руски войници, 41 000 души са уволнени по здравословни причини или заради навършване на пределна възраст.

Това поясни държавният глава на Руската федерация в рамките на комбинирания формат на "Пряката линия“ и годишната му пресконференция, предава прокремълската агенция ТАСС. 

По думите му ежедневно в редиците на Въоръжените сили на Русия постъпват 1500 мъже, а "потокът от желаещи да защитят родината си с оръжие в ръце не спира“. В тази връзка Путин бе категоричен, че няма нужда от нова мобилизация.

Руският президент подчерта също, през 2023 година по договор в армията на страната са назначени 486 000 души.

По неговите думи от началото на контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна през юли руската армия е унищожила 747 танка и 2300 бронирани машини на военните на Киев, съобщава вестник "Известия“.

"Днес Украйна не произвежда почти нищо. Опитват се да спасят нещо, но няма почти нищо. Внасят всичко. Но тази безплатна услуга може да свърши някой ден.

И явно малко по малко свършва. Но това дори не е въпросът, мисля, че още ще им дават. Но унищожението се случва сега. <…> Украйна получи всичко, което западняците обещаха, дори повече. Но ние унищожихме, от началото на т. нар. контранастъпление, 747 танка – това са данни от вчера вечерта, почти 2300 бронирани машини от различни класове, това е демилитаризация“, уточни президентът на Руската федерация.

По думите им "продължава специалната операция за защита на Донбас, чието начало беше обявено от руския президент на 24 февруари 2022 година“. Решението е взето на фона на изостряне на обстановката в региона заради обстрела на украинските военни, обясни Путин.

Путин отново изтъкна, че мирът в Украйна ще настъпи, когато Русия постигне целите на "специалната военна операция“. Тези цели не са се променили – "денацификация, демилитаризация и неутрален статут на Украйна“, посочи държавният глава. 

"Ще има мир, когато постигнем целите си. Сега да се върнем към тези цели - те не се променят - денацификация, демилитаризация на Украйна и неутрален статут“, цитира агенцията думите на руския президент.

Путин припомни, че по време на преговорите, проведени след подготовката на проект за евентуално споразумение с Киев, украинската страна не се е съгласила, че ще е необходима "някаква денацификация, казвайки, че няма фашизъм, че няма такива настроения ".

"Е, и как не? Когато националният герой не е просто националист, а нацист - Бандера, той е издигнат в ранг на национален герой“, отбеляза Путин.

Той също така добави: "Ръководителят на (президентската) администрация в Киев, пред целия свят, аплодира бивш войник от SS, който е участвал пряко в унищожаването на 1,5 милиона евреи, руснаци и поляци в Украйна“.

"Затова въпросът за денацификацията е актуален“, обясни руският президент.