Путин обсъжда войната в Украйна с висш командир на Вагнер

Кремъл съобщи, че срещата се е състояла късно в четвъртък

Украйна
12:08 - 29 Септември 2023
2466
Путин обсъжда войната в Украйна с висш командир на Вагнер

Руският президент Владимир Путин бе показан в петък да се среща с един от най-високопоставените бивши командири на наемническата група "Вагнер" и да обсъжда как най-добре да използва "доброволчески части" във войната в Украйна, пише "Ройтерс".

Срещата подчерта опита на Кремъл да покаже, че държавата вече е поела контрол над наемническата група след неуспешеният бунт през юни на нейния шеф Евгений Пригожин, който след това беше убит заедно с други висши командири в самолетна катастрофа през август.

Путин беше показан по държавната телевизия на среща в Кремъл с Андрей Трошев , бивш командир на Вагнер, известен с бойното си име "Седой" - или "побелялата коса".

Кремъл съобщи, че срещата се е състояла късно в четвъртък. Заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров, който през последните месеци е пътувал до няколко страни, където са работили наемниците на Вагнер, също присъства, седейки най-близо до Путин.

Обръщайки се към Трошев, Путин каза, че са говорили за това как "доброволческите части могат да изпълняват различни бойни задачи, преди всичко, разбира се, в зоната на специалната военна операция".

Вие самият се биете в такова подразделение повече от година", каза Путин. "Знаете какво е, как се прави, знаете за въпросите, които трябва да се решат предварително, за да върви бойната работа по най-добрия и успешен начин.

Путин също каза, че иска да говори за социална подкрепа за участниците в боевете.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред агенция РИА, че Трошев сега работи в министерството на отбраната.

Съдбата на Вагнер е неясна след неуспешния бунт на Пригожин на 23 юни и смъртта му на 23 август, след което Путин нареди на бойците на Вагнер да подпишат клетва за вярност към руската държава, на което Пригожин и много от хората му се противопоставиха.

Руският вестник "Комерсант" съобщи, че само дни след бунта на Вагнер Путин е предложил Трошев да поеме поста от Пригожин.

Срещата с Путин в Кремъл изглежда показва, че това, което остава от Вагнер, сега ще бъде контролирано от Трошев и Евкуров.

Вагнер, който някога имаше десетки хиляди мъже, стана най-известен с превземането на украинския град Бахмут през май в най-кръвопролитната битка на войната. След падането на Бахмут частите на Вагнер се изтеглят от Украйна.

Някои от бойците на Вагнер са се записали за служба в официалната руска армия, докато много други са се преместили в различни частни военни компании (ЧВК), казаха руски източници на Ройтерс.

Британското военно разузнаване каза, че стотици бойци, които преди са били свързани с Вагнер, вероятно са започнали да се преразпределят в Украйна.

"Точният статут на преразпределящия се персонал не е ясен, но е вероятно лица да са се прехвърлили към части от официалните сили на руското министерство на отбраната и други ЧВК", каза британското военно разузнаване.

Трошев , награден ветеран от войните на Русия в Афганистан и Чечня и бивш командир на силите за бързо реагиране на вътрешното министерство, е от Санкт Петербург, родния град на Путин, и е сниман с президента.

Той беше награден с най-високия медал на Русия, Герой на Русия, през 2016 г. за щурма на Палмира в Сирия срещу бойците на Ислямска държава.