Путин обвини Запада за енергийната и продоволствената кризи в света

ЕС
18:30 - 24 Май 2023
3564
Путин обвини Запада за енергийната и продоволствената кризи в света

Ситуацията в света става все по-малко стабилна, появяват се нови огнища на напрежение. Това заяви руският президент Владимир Путин в приветствието си към участниците в XI Международна среща на върховните представители по въпросите на сигурността, предава ТАСС.

Путин също така заяви, че енергийната и прододолствената кризи в света са провокирани от Запада. Той обърна внимание на факта, че отделни държави и съюзи се стремят да запазят своето господство в света, напълно пренебрегвайки интересите и суверенитета на другите.

"Виждаме, че настоящата международна ситуация се характеризира с нарастваща нестабилност. В различни региони старите огнища на напрежение се разширяват и се появяват нови, натрупва се негативната тежест на конфликтите. Народите на много страни изпитват драматични последици от превратите организирани отвън", каза той.

Путин посочи, че това е пряко свързано с желанието на отделни държави и обединения "да запазят своето господство, да наложат свои правила, напълно игнорирайки суверенитета, националните интереси, традициите на други държави".

"Всичко това е придружено от натрупване на военен потенциал, безцеремонна намеса във вътрешните работи на други държави, както и опити за извличане на едностранни предимства от енергийната и продоволствената криза, провокирани от редица западни държави", каза руският лидер. описал какво се случва.

Според него Русия е убедена, че има реална алтернатива на такъв деструктивен курс, политика на шантаж и нелегитимни санкции. "Това е укрепването на стабилността в света, последователното изграждане на единна неделима система за сигурност, решаването на мащабните задачи за осигуряване на икономическо, технологично и социално развитие", обясни президентът на Руската федерация.

Русия, заедно с други страни, със сигурност ще постигне справедлив световен ред, а моделът, при който едни държави се развиват за сметка на други, ще остане в миналото, каза руският президент.

"Сигурен съм, че заедно ще постигнем формирането на по-справедлив, многополюсен свят, а идеологията на изключителността, както и неоколониалната система, която направи възможно да се използват ресурсите на целия свят, неизбежно ще станат част от миналото", каза той.

Путин увери, че Русия е готова за най-тясно взаимодействие с всички заинтересовани държави в противодействието на общите заплахи и предизвикателства, пред които е изправено човечеството днес.

"Ние високо ценим факта, че Русия има много партньори в различни региони и на различни континенти, ние искрено ценим исторически силните, приятелски, истински доверителни връзки с държавите от Азия, Африка и Латинска Америка и ще ги укрепваме по всякакъв начин. ", добави президентът.

Путин също така заяви, че енергийните и хранителните кризи в света са провокирани от Запада. Той обърна внимание на факта, че отделни държави и съюзи се стремят да запазят своето господство в света, напълно пренебрегвайки интересите и суверенитета на другите.