Путин обяви условията си за преговори с Украйна

Превземането на Донбас е приоритет №1 за Русия

Новини
03:12 - 06 Септември 2024
1415
Путин обяви условията си за преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че украинското нахлуване в Курска област е имало за цел да забави напредването на руските войски в Донбас, но се е провалило, тъй като силите на Киев просто са били отслабени по останалата част на фронта, предадоха световните агенции.

Това е позволило на Русия да ускори офанзивата си в Източна Украйна. Държавният глава заяви, че руското настъпване към източноукраинския град Покровск е успешно. Путин подчерта, че превземането на Донбас е приоритет №1 за Русия, предаде Франс прес. "Целта на врага, като атакува Курска област, беше да ни накара да се изнервим и да разгърнем нашите войски от една зона в друга и да спрем нашата офанзива в ключови зони, особено в Донбас, чието освобождение е нашият приоритет номер едно", заяви Путин.

"Сработи ли украинската тактика? Не! Напротив, силите на врага бяха отслабени в ключови зони и нашите войски ускориха офанзивните операции на източния фронт", подчерта той и увери, че Украйна понася там много сериозни загуби. В Курска област руските сили са стабилизирали ситуацията и са започнали да изтласкват прогресивно украинската армия, добави днес руският държавен глава.

Путин постави като предварително условие преди започването на каквито и да е дискусии за мир, Киев да се изтегли напълно от анексираните райони, в допълнение да се изтегли и от Херсонска и Запорожка област, за които Моска също твърди, че ги е анексирала. Това искане от страна на Русия е неприемливо за Украйна и за нейните западни съюзници, отбелязва Франс прес.

Руският президент заяви, че Русия е готова на преговори в Украйна на базата на преговорите от пролетта на 2022 г., ако Украйна поиска това. "Готови ли сме да преговаряме с тях? Никога не сме отказвали това", заяви руският държавен глава. "Ако възникне желание за преговори от страна на Украйна, ние няма да го откажем", допълни той.

Путин обаче добави, че преговорите трябва да се основават на документите, по които двете страни са се били разбрали и които са били де факто парафирани в Истанбул през пролетта на 2022 г. Текстовете, за които спомена Путин, обаче никога не са били направени обществено достояние и украинската страна винаги е опровергала да е имало постигнато каквото и да е споразумение тогава, отбелязва Франс прес.

Що се касае до преговорите в Истанбул през пролетта на 2022 г., Москва твърди, че е бил парафиран компромисен документ там, но че Западът е подтикнал Киев да отхвърли това споразумение. Именно тази версия на събитията Украйна отхвърля, посочва агенцията.