Путин омитал по 10 яйца на закуска

Проблемът с липсата на яйца е провал в работата на правителството, призна си руският президент

Актуални новини
17:00 - 14 Декември 2023
5685
Путин омитал по 10 яйца на закуска

По време на редовната годишна пресконференция на Владимир Путин гражданите на Русия разбраха един любопитен факт за неговите хранителни навици. Главата на Руската федерация омитал по 10 яйца на закуска. 

Това стана ясно, когато Путин засегна проблема с дефицита на яйца в страната и драстичния скок на цената им. Той отбеляза, че увеличението на цената на кокошите яйца е 40%. Според президента това се дължи на факта, че търсенето надвишава предлагането и вносът не е отворен навреме. Президентът се извини за този „провал на правителството“ по време на годишната пресконференция, съобщава lenta.ru.

„Съвсем наскоро говорих с министъра на земеделието и попитах как стоят нещата с неговите яйца. Каза, че при тях всичко е наред. На което му отговорих:

Нашите граждани имат проблеми. Увеличението на кокошите яйца е 40%, а на места дори повече на пилешкото месо.“ Отговори ми, че имаме леко увеличение на доходите… Търсенето се увеличило. Беше сравнително евтин протеин. И популярен сред гражданите. Аз самият харесвам бъркани яйца. По едно време можех да хапна по принцип 10 наведнъж сутринта“, каза държавният глава.

Според президента търсенето на яйца се е увеличило, но не и производството. Вносът „в необходимия обем“ не бил отворен навреме. Сега решението е взето в рамките на ЕАЕС или „във всеки случай трябва да бъде взето през декември“.

„Ситуацията несъмнено ще се подобри. Надявам се. Защото тези разговори с Министерството на земеделието са проведени преди поне две седмици. Затова съжалявам и се извинявам в тази връзка. Провал в работата на правителството“, призна си Владимир Путин.