Путин остави минимално възнаграждение за мобилизираните

Украйна
11:39 - 04 Ноември 2022
2484
Путин остави минимално възнаграждение за мобилизираните

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за еднократно плащане в размер на 195 хил. рубли за мобилизираните и военнослужещите, които са на военна служба по договор във въоръжените сили на руската федерация. 

През октомври руският президент утвърди списък с действия за подкрепа на мобилизираните граждани. В него бе отбелязано, че от 1 ноември месечното парично обезщетение за призованите в рамките на частичната мобилизация не трябва да бъде по-ниско от 195 хил. рубли, предаде Лента.ру.

Тогава Путин заяви, че подкрепата на участниците в "специалната военна операция е свято задължение на властите". Той заяви, че ще заръча на президентската администрация да проследи най-добрите практики за подкрепа на мобилизираните и техните семейства. Руският лидер каза тогава, че помагайки на военнослужещите трябва "да се помисли за всеки".

Членът на Съвета по правата на човека Кирил Кабанов заяви по-рано, че някои руски мобилизирани все още не са получили еднократните и регулярни плащания:

"От всички региони обявиха, че в някои са обещавали по 100 хил. рубли, в други - по 200 хил. Питах мобилизираните и те ми казват: "Не сме получили пари."

На мобилизираните се полагат безплатно пътуване, осигуряване на необходимите вещи и продоволствие, жилищно осигуряване, а след уволнение - предимство при прием във ВУЗ и програми за средно специално образование.