Путин отива на първа визита в чужбина след заповедта за арест

Очаква се следващата седмица руският лидер да посети и Китай

Русия
11:59 - 11 Октомври 2023
2422
Путин отива на първа визита в чужбина след заповедта за арест

Руският президент Владимир Путин ще посети Киргизстан в четвъртък, 12 октомври, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на пресслужбата на президентството на централноазиатската страна.

Това ще бъде първото посещение на руския лидер в чужбина, откакто Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му.

Путин рядко е пътувал зад граница след руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г. и не е известно да е напускал Русия, откакто през март МНС издаде заповед за задържането му по подозрение за незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Кремъл отрича тези обвинения.

"По покана на президента на Киргизката република Садир Джапаров на 12 октомври тази година президентът на Руската федерация Владимир Путин ще пристигне в страната на официално посещение", информират от президентската администрация на Киргизстан.

Въпреки че през май по време на разговори с Джапаров Путин се съгласи да посети Киргизстан, все още няма официално потвърждение от Кремъл, че той действително ще отпътува за там утре.

Очаква се следващата седмица руският лидер да посети и Китай за третия форум "Един пояс, един път" в Пекин. Нито Киргизстан, нито Китай са членове на МНС, създаден, за да преследва военни престъпления.

Москва отрича обвиненията на МНС. Според Кремъл заповедта за арест е доказателство за враждебността на Запада към Русия, която образува наказателно дело срещу прокурора на МНС и съдиите, издали разпореждането.

Среща на върха на ОНД

В Киргизстан Путин ще участва в церемонии, посветени на 20-ата годишнина от откриването на военновъздушна база в Кант, където се намира 999-та военновъздушна база на руските въздушнокосмически сили.

Отделно, от президентството на Киргизстан вчера съобщиха, че министър-председателят на Армения Никол Пашинян е уведомил Джапаров, че няма да присъства на срещата на върха на Общността на независимите държави (ОНД) в Бишкек в петък поради "редица обстоятелства".

ОНД се формира от редица постсъветски републики след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и включва Русия, Армения, Азербайджан и Киргизстан, наред с други.

Кабинетът на Джапаров съобщи, че Путин планира да присъства на срещата.

Руско-арменските отношения бяха силно обтегнати след нахлуването на Москва в Украйна.

Русия предупреди Армения за "сериозни последици", ако се подчини на юрисдикцията на Международния наказателен съд относно заповедта за арест на Путин.

Армения пък обвини Русия в бездействие, след като миналия месец Азербайджан си върна Нагорни Карабах - регион, контролиран в продължение на три десетилетия от етнически арменци.